Instagram

Follow Me!

Hozzávalók:

  • 1 kg teljes kiőrlésű liszt
  • 6-7 dl víz
  • 4 dkg élesztő
  • 2-3 dkg só

Elkészítés:

A sütés előtti este 40 dkg lisztet összekeverünk 3 dl vízzel és 2 dkg élesztővel. Egy folpackkal letakarva a konyhaasztalon pihentetjük a reggeli sütésig.

Reggel hozzáadjuk a maradék lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a sót  és felengedjük a 3 dl vízzel. Jól összegyúrjuk, majd a kezünkkel addig dagasztjuk, amíg a kenyértésztánk el nem válik az edény oldaláról.  Szükség a megfelelő állag elérése érdekében a lisztet és a vizet igény szerint pótolhatjuk. Miután bedagasztottuk meleg helyen, letakarva 2x 30 percet kelesztjük, az első kelesztés után megszakítjuk, majd hagyjuk, hogy újra megkeljen.

Lisztezett deszkán igény szerint formázzuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Újabb 30 percet kelesztjük.  Miután végleg megkelt vízzel alaposan lespricceljük, igény szerint a tetejét bevágjuk

Előmelegített, 180°-os sütőbe tesszük, a tetejét alufóliával letakarjuk. Tűpróbáig sütjük, miután a tészta majdnem készre sült, levesszük a tetejéről az alufóliát és megpirítjuk.

A forró kenyeret egy rácsra helyezzük, és vízzel alaposan lespricceljük.

Otthon ízei Otthon ízei

Tökipompos, kenyérlángos, kemencés lángos avagy a régi idők egyik legfinomabb éhségcsillapítója.

Az egyik legfinomabb perec, amit valaha ettem. Kellően lágy és puha a tészta, még másnap és harmadnap is finom!

Könnyű, foszlós tészta, ropogós cukros-fahéjas réteg, manduladarabok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..