Könnyed pogácsa recept, amely még másnap is friss, fogyasztható.

Előkészület: 20 minutes
Pihentetés: 1 hour
Összesen: 1 hour 20 minutes
Adag: 1 gáztepsihez

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1 kg rétesliszt
  • 15 - 20 dkg reszelt trappista sajt
  • 4 - 5 db közepes méretű főttkrumpli
  • 2 db tojás sárgája
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek. kacsazsír
  • 1 ek.
  • 1 csipet cukor
  • igény szerint tej (gyúrható legyen)

A nyújtáshoz:

  • 1 kocka margarin (25 dkg)

A kenéshez:

  • 1 db tojás

Elkészítés:

  • A lisztet egy tálba szitáljuk, az élesztőt pedig egy kis langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd a liszthez adjuk.
  • A megfőtt krumplikat krumplinyomó segítségével a tálba nyomjuk, hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját, a 2 dl tejfölt, az 1 evőkanál kacsazsírt, a sót  és a reszelt sajtot.  Jól elkeverjük, majd annyi tejet öntünk hozzá, hogy a tészta összeálljon, és jól gyúrható legyen.
  • A tésztát 20-30 percet letakarva, meleg helyen pihentetjük. A pihentetést követően lisztezett deszkára tesszük, kinyújtjuk,  a margarint felolvasztjuk és 1/3 részével megkenjük a nyújtott tésztát. 2-3x egymásra hajtjuk, majd újból pihentetjük 20-30 percet. Ezt az eljárást addig ismételjük, amíg a margarin háromszori adagolásra el nem fogy.
  • Ezt követően 1-1,5 ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét bekockázzuk, és igény szerinti méretűre szaggatjuk egy lisztezett pogácsaszaggató segítségével.
  • Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, belehelyezzük a pogácsákat, a tetejüket megkenjük a felvert tojással. Előmelegített sütőben, 170°-on, 30-35 perc alatt készre sütjük.

Fanni Fanni

Gyors, délutáni ropogtatni való. Ropogós és nagyon sajtos.

Nagyon szeretjük az ökörszemet, és gondoltam, hogy elkészítem házilag. Annyira finom lett, hogy hamarosan újabb adagot csinálok.

Az angol reggelik elengedhetetlen kelléke.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük






Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .