A bolti zsemle közel sincs ilyen finom, mint ez.

Előkészület: 20 perc
Főzés/Sütés: 40 perc
Pihentetés: 1 óra 30 perc
Összesen: 2 óra 30 perc
Adag: 6 db

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 g élesztő
  • 3 dl víz
  • 5 ek. vaj
  • egy csapott ek.

Elkészítés:

  • 1,5 dl langyos cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt.
  • Közben a lisztet egy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a felfutott élesztőt és a maradék langyos vízzel jól bedagasztjuk.
  • Hozzákanalazzuk az 4 evőkanál olvasztott vajat, újra átgyúrjuk és 1 órán keresztül letakarva, meleg helyen pihentetjük és kelesztjük.
  • Az 1 óra leteltével újra átgyúrjuk és 6 egyenlő részre osztjuk. Egyesével cipókat formálunk. (Olajos kézzel könnyebben formálható.)
  • Vízzel permetezett sütőpapírra helyezzük, egymáshoz nem túl közel- helyet hagyva a kelésnek. A tepsiben újabb 40 percet kelesztjük Sütés előtt hideg vízzel spricceljük le.
  • Körülbelül 40 percig előmelegített sütőben 180°-on arany-barnára sütjük.
  • Sülés után újra lespricceljük hideg vízzel, és hideg helyre tesszük. Ettől lesz cserepes a zsemlénk.

Fanni Fanni

Nagyon szeretjük az ökörszemet, és gondoltam, hogy elkészítem házilag. Annyira finom lett, hogy hamarosan újabb adagot csinálok.

Puha kakaós csiga, ami másnap is nagyon finom marad, nem szárad ki, így bátran készíthetünk nagyobb adagot is.

Klasszul ropognak benne a magvak, a répa pedig különleges, friss ízt ad az egésznek.

Hozzászólások
  • A zsemle recept hozzávalóiban víz szerepel a leírásban viszont ” maradék langyos tejjel jól bedagasztjuk ” . Szerintem elírás történt !
    Amúgy isteniek a receptek , kár , hogy kevés van fent !

    • Kedves Bernadett!

      Köszönöm az észrevételt, vízzel dagasztjuk be, javítottam is. Az oldalon a receptek folyamatosan bővülnek, igyekszem naponta új recepteket hozni! A zsemlét pedig érdemes elkészíteni, mert tényleg nagyon finom! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .