Répatorta - Otthon ízei

Répatorta

Egy tökéletesen finom répatorta recept, ha valami gyors, és kellemes süteményre vágyunk.

Hozzávalók:

Tészta:
  • 30 dkg liszt
  • 30 dkg répa sajtreszelőn reszelve
  • 3 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 2 dl olaj
  • ízlés szerint fahéj
  • 1 citrom (bio) reszelt héja
  • fél citrom leve
  • ízlés szerint porcukor (kb. 15 dkg)
  • 1 marék apróra vágott dió
  • 1 marék apróra vágott étcsoki
Teteje:
  • 5 dkg teavaj
  • 10 dkg mascarpone
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • ízlés szerint porcukor (kb. 10 dkg porcukor)
  • fél citrom (bio) reszelt héja
  • pár csepp citromlé

Elkészítés:

A répákat meghámozzuk és lereszeljük. Ehhez a mennyiséghez körülbelül 4-5 db répára van szükség. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját cukorral, vaníliás cukorral habosra keverjük, és ehhez adjuk hozzá a 2 dl olajat.

A fehérjét pár csepp citromlé segítségével kemény habbá verjük, majd félretesszük. A sárgájához hozzáadjuk a lereszelt répát, majd jól elkeverjük.

A lisztet egy tálba szitáljuk és elkeverjük benne az 1 csomag sütőport, illetve adunk hozzá egy csipet sót is. A lisztes keveréket hozzáadjuk a répához, fokozatosan keverve azt. Miután jól elkeveredett óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabot. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a citrom levet, és a fahéjat is.  A legvégén laza mozdulatokkal beleforgatjuk az apróra vágott diót és az étcsokit is.

Egy 24 cm-es tortaformát kivajazunk, majd megszórjuk vékonyan liszttel. A tésztát beleöntjük, eligazítjuk, és 180°-on, előmelegített sütőben, 30 perc alatt készre sütjük. Érdemes tűpróbát csinálni.

Amíg a sütemény teljesen kihűl, addig a szobahőmérsékletű vajat jól kikeverjük a mascarpone-val, a vaníliás cukorral és a cukorral. Hozzáadjuk a citromlevet és a reszelt citrom héjat. Ha a süteményünk teljesen kihűlt, akkor bevonjuk a mázzal, majd hűtőben pihentetjük, amíg meg nem szilárdul.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.