Hatlapos krémes - Otthon ízei

Hatlapos krémes

Nem túl egyszerű, de annál finomabb, csupa csokis sütemény. A barátom kedvence, így gyakran készül nálunk.

Hozzávalók (körülbelül 30×35 -ös tepsihez):

Tésztához:
  • 55 dkg liszt
  • 8 -10 dkg margarin
  • 12  dkg porcukor
  • 2,5 dl tej
  • 1 csomag szalalkáli
Krémhez:
  • 1 l 3,6-os tej
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 5 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 30 dkg cukor
  • 6 -7 púpozott evőkanál liszt
  • 5 dkg margarin
Tetejére:
  • olvasztott étcsokoládé

Elkészítés:

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk  a hideg margarint és azzal elmorzsoljuk. A szalakálit tejben elkeverjük és a cukorral együtt a lisztes keverékhez adjuk. Annyira gyúrjuk össze, hogy körülbelül közepes rugalmasságú, jól nyújtható tésztát kapjunk.

Az elkészült tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, amelyből 6 cipót formálunk. A lapokat egyesével kinyújtjuk és a tepsi hátulján egy sütőpapír segítségével 180°-on, 8-10 perc alatt készre sütjük.

Tipp: sütés előtt villával megszurkáljuk, elősegítve ezzel azt, hogy a lap ne hólyagosodjon fel.

Miután a lapokat kisütöttük a krém készítése következik.

Egy keverőtálba kimérjük a lisztet, a cukrot, a kakaóport, a vaníliás cukrot, majd hozzáöntünk 2 dl tejet és jól- csomómentesre elkeverjük.

Az 1 liter tejből megmaradt 8 dl-t feltesszük a tűzhelyre egy edénybe forrni. Amikor a tej elkezd melegedni, tehát langyosodni, akkor hozzákeverjük az előzőleg már elkészített kakaós masszát és a krémet sűrűre főzzük.

Miután besűrűsödött, a tűzhelyről félrehúzva laza mozdulatokkal belekeverjük a még forró krémbe a margarint.

A krémet hagyjuk egy picit hűlni, de még meleg krémmel kenjük meg a lapokat.  Hagyjuk puhulni.

A tetejét porcukorral szórjuk meg, vagy pedig olvasztott csokival öntjük le.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.