Instagram

Follow Me!

Nem túl egyszerű, de annál finomabb, csupa csokis sütemény. A barátom kedvence, így gyakran készül nálunk.

Hozzávalók (körülbelül 30×35 -ös tepsihez):

Tésztához:
  • 55 dkg liszt
  • 8 -10 dkg margarin
  • 12  dkg porcukor
  • 2,5 dl tej
  • 1 csomag szalalkáli
Krémhez:
  • 1 l 3,6-os tej
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 5 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 30 dkg cukor
  • 6 -7 púpozott evőkanál liszt
  • 5 dkg margarin
Tetejére:
  • olvasztott étcsokoládé

Elkészítés:

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk  a hideg margarint és azzal elmorzsoljuk. A szalakálit tejben elkeverjük és a cukorral együtt a lisztes keverékhez adjuk. Annyira gyúrjuk össze, hogy körülbelül közepes rugalmasságú, jól nyújtható tésztát kapjunk.

Az elkészült tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, amelyből 6 cipót formálunk. A lapokat egyesével kinyújtjuk és a tepsi hátulján egy sütőpapír segítségével 180°-on, 8-10 perc alatt készre sütjük.

Tipp: sütés előtt villával megszurkáljuk, elősegítve ezzel azt, hogy a lap ne hólyagosodjon fel.

Miután a lapokat kisütöttük a krém készítése következik.

Egy keverőtálba kimérjük a lisztet, a cukrot, a kakaóport, a vaníliás cukrot, majd hozzáöntünk 2 dl tejet és jól- csomómentesre elkeverjük.

Az 1 liter tejből megmaradt 8 dl-t feltesszük a tűzhelyre egy edénybe forrni. Amikor a tej elkezd melegedni, tehát langyosodni, akkor hozzákeverjük az előzőleg már elkészített kakaós masszát és a krémet sűrűre főzzük.

Miután besűrűsödött, a tűzhelyről félrehúzva laza mozdulatokkal belekeverjük a még forró krémbe a margarint.

A krémet hagyjuk egy picit hűlni, de még meleg krémmel kenjük meg a lapokat.  Hagyjuk puhulni.

A tetejét porcukorral szórjuk meg, vagy pedig olvasztott csokival öntjük le.

 

Otthon ízei Otthon ízei

Sokáig kikísérleteztem a túrógombóc receptjével. Néha túl lágy lett, néha pedig az ellenkezője. Ez a mostani recept tökéltes mind állagra, mind pedig ízre.

Gyors elkészülő vendégváró sütemény, amely sokáig fogyasztható (ha marad).

Csokoládé felfújt. Nagyon csokis, nagyon krémes és nagyon finom.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..