Fonott kalács - Otthon ízei

Fonott kalács

A húsvéti reggelik elmaradhatatlan kelléke.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • egy csipet só
  • 4-5 dkg cukor
  • 3 db közepes méretű tojás
  • 200 ml tejszín
  • 0,5-1 dl tej

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, 1 tojást és 1 tojás fehérjét, a tejszínt, a cukrot és az élesztőt.

A hozzávalókat jól összegyúrjuk és bedagasztjuk.

Meleg helyen, letakarva, körülbelül 30 percig pihentetjük.

Lisztezett deszkán  2 részre osztjuk 2/3 -1/3 arányban. A nagyobb részéből körülbelül 50 cm hosszú rudat sodrunk, amit félbehajtást követően jól megcsavarunk.

Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk és belehelyezzük.

A közepébe egy ” gödröt” , mélyedést készítünk, amit kikenünk a  tejjel elkevert 1 tojás sárgájával. A kisebb tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, kisodorjuk és hármas fonással megfonjuk, majd a mélyedésbe helyezzük.

Körülbelül 20-30 perc alatt duplájára kelesztjük, a tetejét egy egész tojással megkenjük.

Előmelegített sütőben, 170°-on, körülbelül 30 perc alatt pirosra sütjük.

Tipp: sültségét tűpróbával ellenőrizzük.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.