A húsvéti reggelik elmaradhatatlan kelléke.

Előkészület: 30 perc
Főzés/Sütés: 30 perc
Pihentetés 30 perc
Összesen: 1 óra 30 perc
Adag: 1 kalács

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1 csipet
  • 4 - 5 dkg cukor
  • 3 db közepes méretű tojás
  • 200 ml tejszín
  • 0,5 - 1 dl tej

Elkészítés:

  • Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, 1 tojást és 1 tojás fehérjét, a tejszínt, a cukrot és az élesztőt.
  • A hozzávalókat jól összegyúrjuk és bedagasztjuk.
  • Meleg helyen, letakarva, körülbelül 30 percig pihentetjük.
  • Lisztezett deszkán  2 részre osztjuk 2/3 -1/3 arányban. A nagyobb részéből körülbelül 50 cm hosszú rudat sodrunk, amit félbehajtást követően jól megcsavarunk.
  • Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk és belehelyezzük.
  • A közepébe egy ” gödröt” , mélyedést készítünk, amit kikenünk a  tejjel elkevert 1 tojás sárgájával. A kisebb tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, kisodorjuk és hármas fonással megfonjuk, majd a mélyedésbe helyezzük.
  • Körülbelül 20-30 perc alatt duplájára kelesztjük, a tetejét egy egész tojással megkenjük.
  • Előmelegített sütőben, 170°-on, körülbelül 30 perc alatt pirosra sütjük.
    Sültségét tűpróbával ellenőrizzük.

Fanni Fanni

A hétvégi reggeli tökéletes kiegészítője lehet ez a könnyű, foszlós zsemle.

A sütés főzés szeretete mellett, ami engem leginkább jellemez az az utazások iránti rajongás. Ennek ötvözete bújik most meg ebben az azerbajdzsáni péksütiben.

Nagyon szeretjük az ökörszemet, és gondoltam, hogy elkészítem házilag. Annyira finom lett, hogy hamarosan újabb adagot csinálok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .