A sütés főzés szeretete mellett, ami engem leginkább jellemez az az utazások iránti rajongás. Ennek ötvözete bújik most meg ebben az azerbajdzsáni péksütiben.

 

Előkészület: 1 óra 30 perc
Főzés/Sütés: 30 perc
Pihentetés 1 óra
Összesen: 3 óra
Adag: 10 db

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 - 1,5 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás
  • 1 csipet
  • 3 ek. cukor

A töltelékhez:

  • 10 dkg darált mandula
  • 5 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 tk. őrölt fahéj

A rétegezéshez:

  • 10 dkg vaj

A tetejére:

  • porcukor

Elkészítés:

  • A lisztet a dagasztógép üstjébe szitáljuk. Az élesztőt egypici langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd a lisztbe egy mélyedést készítünk és beleöntjük a felfutott élesztőt. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojást, az olvasztott vajat és a tejfölt is. Végül hozzáöntjük a langyos tejet és a dagasztógép segítségével elkészítjük a tésztát. Meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük. Ehhez nagyjából 1 órára lesz szükségünk.
  • Amíg a tészta pihen elkészítjük a tölteléket. Ehhez darált mandulára van szükségünk. Sajnos nekem nem volt, de rövid idő alatt lereszeltem. Hozzáadtam a cukrot, vaníliás cukrot, fahéjat és jól elkevertem.
  • A megkelt tésztát egy lisztezett deszkára borítjuk és 5 egyenlő részre osztjuk. Egyenként szinte hártya vékonyságúra nyújtjuk, de ügyeljünk arra, hogy ne szakadjon ki a tésztánk. A nyújthatóság érdekében folyamatosan lisztezzünk alá.
  • Az összeállításhoz és a rétegezéshez szükségünk lesz kb. 10 dkg vajra. A felületet, ahová a tésztát fektetjük alaposan letisztítjuk. Az első tésztát megkenjük olvasztott vajjal, majd rátesszük a következőt, azt is megkenjük, és így tovább, amíg az 5 tésztánk el nem fogy. A tetejét is vajazással zárjuk. Így kapunk nagyon szép, réteges vajas tésztát.
  • Ezt követően feltekerjük, mint egy csigát, és 10 egyenlőrészre osztjuk. Ezután egyenként formázzuk őket.
  • A csiga alját a tetejére felhozzuk, majd az ujjunk segítségével egy mélyedést készítünk a csigákba, amit az előzőleg elkészített mandulával töltünk meg, nagyjából 2 teáskanálnyi fog beleférni. A tészta széleit jó szorosan összecsípjük, hogy ne hulljon ki a töltelék, majd megfordítjuk, és kész is a formánk.
  • A tészta széleit jó szorosan összecsípjük, hogy ne hulljon ki a töltelék, majd megfordítjuk, és kész is a formánk.
  • Előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben,körülbelül 170°-on készre sütjük.
  • Ha kihűlt, akkor ízlés szerint porcukorral szórjuk meg.
  • Másnapis istenien puha marad.
Fanni Fanni

Aki ezt a kenyeret kipróbálja soha többet nem akar majd boltit enni. Kellően ropogós külső, lágy belső. Tökéletes.

A bolti zsemle közel sincs ilyen finom, mint ez.

A hétvégi reggeli tökéletes kiegészítője lehet ez a könnyű, foszlós zsemle.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .