A sütés főzés szeretete mellett, ami engem leginkább jellemez az az utazások iránti rajongás. Ennek ötvözete bújik most meg ebben az azerbajdzsáni péksütiben.

 

Előkészület: 1 hour 30 minutes
Főzés/Sütés: 30 minutes
Pihentetés 1 hour
Összesen: 3 hours
Adag: 10 db

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 - 1,5 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás
  • 1 csipet
  • 3 ek. cukor

A töltelékhez:

  • 10 dkg darált mandula
  • 5 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 tk. őrölt fahéj

A rétegezéshez:

  • 10 dkg vaj

A tetejére:

  • porcukor

Elkészítés:

  • A lisztet a dagasztógép üstjébe szitáljuk. Az élesztőt egypici langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd a lisztbe egy mélyedést készítünk és beleöntjük a felfutott élesztőt. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojást, az olvasztott vajat és a tejfölt is. Végül hozzáöntjük a langyos tejet és a dagasztógép segítségével elkészítjük a tésztát. Meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük. Ehhez nagyjából 1 órára lesz szükségünk.
  • Amíg a tészta pihen elkészítjük a tölteléket. Ehhez darált mandulára van szükségünk. Sajnos nekem nem volt, de rövid idő alatt lereszeltem. Hozzáadtam a cukrot, vaníliás cukrot, fahéjat és jól elkevertem.
  • A megkelt tésztát egy lisztezett deszkára borítjuk és 5 egyenlő részre osztjuk. Egyenként szinte hártya vékonyságúra nyújtjuk, de ügyeljünk arra, hogy ne szakadjon ki a tésztánk. A nyújthatóság érdekében folyamatosan lisztezzünk alá.
  • Az összeállításhoz és a rétegezéshez szükségünk lesz kb. 10 dkg vajra. A felületet, ahová a tésztát fektetjük alaposan letisztítjuk. Az első tésztát megkenjük olvasztott vajjal, majd rátesszük a következőt, azt is megkenjük, és így tovább, amíg az 5 tésztánk el nem fogy. A tetejét is vajazással zárjuk. Így kapunk nagyon szép, réteges vajas tésztát.
  • Ezt követően feltekerjük, mint egy csigát, és 10 egyenlőrészre osztjuk. Ezután egyenként formázzuk őket.
  • A csiga alját a tetejére felhozzuk, majd az ujjunk segítségével egy mélyedést készítünk a csigákba, amit az előzőleg elkészített mandulával töltünk meg, nagyjából 2 teáskanálnyi fog beleférni. A tészta széleit jó szorosan összecsípjük, hogy ne hulljon ki a töltelék, majd megfordítjuk, és kész is a formánk.
  • A tészta széleit jó szorosan összecsípjük, hogy ne hulljon ki a töltelék, majd megfordítjuk, és kész is a formánk.
  • Előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben,körülbelül 170°-on készre sütjük.
  • Ha kihűlt, akkor ízlés szerint porcukorral szórjuk meg.
  • Másnapis istenien puha marad.
Fanni Fanni

Aki ezt a kenyeret kipróbálja soha többet nem akar majd boltit enni. Kellően ropogós külső, lágy belső. Tökéletes.

Császárzsemle, egy finom reggeli, vagy egy uzsonna tökéletes kiegészítője.

Könnyed pogácsa recept, amely még másnap is friss, fogyasztható.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .