A hétvégi reggeli tökéletes kiegészítője lehet ez a könnyű, foszlós zsemle.

 

Előkészület: 20 perc
Főzés/Sütés: 40 perc
Pihentetés: 1 óra 30 perc
Összesen: 2 óra 30 perc
Adag: 16 db

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 2 ek. cukor
  • ízlés szerint
  • 3 - 4 ek. olíva olaj

A tetejére:

  • 1 db tojás
  • szezámmag / mák

Elkészítés:

  • A lisztet egy tálba szitáljuk, az élesztőt egy pici langyos cukros tejben felfuttatjuk majd a liszthez adjuk. Beletesszük az olívaolajat,és a sót is. A maradék langyos tej fokozatos adagolásával rugalmas tésztát készítünk.
  • Meleg helyen, letakarva kb. 1 órát kelesztjük.
  • 14-16 egyforma darabra osztjuk, és egyesével zsemlét formálunk belőlük. Egy kivajazott formába tesszük őket egymáshoz közel.
  • Újabb fél órát kelni hagyjuk, majd a tetejüket tojássárgájával megkenjük, megszórjuk mákkal vagy szezámmaggal.
  • Előmelegített sütőben, kb. 35-45 perc alatt, 180°-on aranybarnára sütjük.
Fanni Fanni
megosztás

A húsvéti asztal legszebb dísze. Belül puha, foszlós. Kívül szép fényes, vékony kéreggel.

A sütés főzés szeretete mellett, ami engem leginkább jellemez az az utazások iránti rajongás. Ennek ötvözete bújik most meg ebben az azerbajdzsáni péksütiben.

Régóta kerestük a tökéletes sajtos rúd receptjét, mivel nagy kedvenc nálunk. Ez a recept nagy sikert aratott a családban, azóta csak ezt sütjük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .