Nagyon szeretjük az ökörszemet, és gondoltam, hogy elkészítem házilag. Annyira finom lett, hogy hamarosan újabb adagot csinálok.

 

Előkészület: 30 perc
Főzés/Sütés: 20 perc
Pihentetés 30 perc
Összesen: 1 óra 20 perc
Adag: 10 db

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 1,5 dkg élesztő
  • 2 ek. cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet
  • 1 db tojás sárgája
  • 1 - 1,5 dl tej
  • 25 ml olaj

A töltelékhez:

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • kb. 3 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • ízlés szerint cukor

A kenéshez:

  • 1 db tojás
  • 1 ek. tej

A tetejére:

  • ízlés szerint porcukor

Elkészítés:

  • A lisztet egy tálba szitáljuk, készítünk bele egy mélyedést. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd felfutás után a mélyedésbe tesszük. Hozzáadjuk a tojást, az olajat, a cukrot, a vaníliás cukrot és a csipet sót. Majd fokozatosan adagoljuk hozzá a langyos tejet. Közepesen lágy tésztát készítünk.
  • Meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük.
  • A töltelékhez 1 csomag vaníliás pudingport ízlés szerint cukorral, vaníliás cukorral ízesítve, kb. 3 dl tejben sűrűre főzünk.
  • A megkelt tésztát egy lisztezett deszkán kinyújtuk, nagyjából ujjnyi vastagra. Ehhez vagy fánkszaggatót, vagy egy széles szájú poharat használunk.
  • Majd keresünk egy olyan poharat, ami felfelé szélesedik, és annak az alját használjuk arra, hogy mélyedést készítsünk a töltelék helyét.
  • Ebbe a mélyedsébe helyezzük a pudingot, a közepére pedig 1 meggyet.
  • Ha elkészültünk ezzel, akkor sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és újabb 15-20 percet pihentetjük.
  • Sütés előtt 1 evőkanál tejjel elkevert tojással kenjük le azon a részen, ahol nincs töltelék.
  • Előmelegített sütőben, 170°-on aranybarnára sütjük.
  • Ha kihűlt, akkor ízlés szerint porcukorral szórhatjuk meg.
Fanni Fanni

A bolti zsemle közel sincs ilyen finom, mint ez.

Finom, puha csiga egy meglehetősen krémes öntettel.

Kiváló színfoltja lehet egy szürke, hétköznapi reggelinek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .