Császárzsemle - Otthon ízei

Császárzsemle

Császárzsemle, egy finom reggeli, vagy egy uzsonna tökéletes kiegészítője.

Hozzávalók 6 db-hoz:

  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1 tojás fehérje
  • egy kávéskanál só
  •  1-1,5 dl víz
  • 1 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • egy csipet cukor
  • pici olaj

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a csipet sót, elkeverjük. A közepébe öntjük a felfutott élesztőt, hozzáadjuk a tojást, a tojás fehérjét. A víz folyamatos adagolásával könnyen kezelhető tésztát készítünk.

Egy keverőtálat kiolajozunk, a tésztát belehelyezzük, letakarva, langyos helyen, duplájára kelesztjük körülbelül 1,5 óra alatt.

Kelesztés után egy lisztezett deszkán átgyúrjuk, és 6 egyenlő részre osztjuk.

A részekből egyenként  gömböket formálunk.

A formázás után újabb 30 percig kelesztjük.

A mintázáshoz egy nagyobb méretű, műanyag pogácsaszaggatót/ fánkszaggatót középen kettétörtem, majd a pihentetés után a megmintáztam.

Sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben, 180°-on, 25 perc alatt megsütjük.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.