A húsvéti asztal legszebb dísze. Belül puha, foszlós. Kívül szép fényes, vékony kéreggel.

 

Előkészület: 30 perc
Főzés/Sütés: 40 perc
Pihentetés 1 óra
Összesen: 2 óra 10 perc
Adag: 2 db

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 5 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 1 tk.
  • 1 db tojás
  • 1 db tojás sárgája

A kenéshez:

  • 1 db tojás sárgája

Elkészítés:

  • A lisztet a dagasztógép keverőtáljába szitáljuk. Az élesztőt egy pici langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Ha felfutott, akkor a lisztbe egy mélyedést készítünk, és beletesszük az élesztőt. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, az olvasztott vajat és a tojásokat is. A tejet meglangyosítjuk, majd fokozatosan adagolva közepesen lágy tésztát dagasztunk.
  • Ha nincs lehetőségünk géppel dagasztani, akkor kézzel is jól működik, igyekezzünk minél több levegőt „beledagasztani” a tésztába.
  • Meleg helyen letakarva nagyjából 30 perc alatt duplájára kelesztjük.
  • Ha szépen megnövekedett, akkor lisztezett deszkára borítjuk és 4 egyenlő részre osztjuk. Minden részéből lecsípünk kb. 2 cm-es átmérőjű golyót, ami kelleni fog a formázáshoz. Ezt követően mind a 4 részt további 3-3-3-3 részre osztjuk, amit kisodrunk, és hármas fonással kis kalácsokat készítünk belőle.
  • Én a sütéshez 2 tortaformát használtam, az átmérőjük nagyából 15-18 cm. Kikentem vajjal, megliszteztem és belefektettem 2-2 db 3-as fonású kiskalácsot, a hézagokat pedig az előzőleg lecsípett golyókkal töltöttem ki.
  • Közben előmelegítettem a sütőt 170°-ra. A kész kalácsok tetejét megkentjük egy tojássárgájával és újabb 30 percet pihentetjük.
  • Körülbelül 30-40 perc alatt készre sülnek.
  • Tipp: ha a teteje nagyon pirulna, akkor takarjuk le alufóliával, és így nyugodtan tud tovább sülni, ha igényli a belseje.
Fanni Fanni
megosztás

Falatnyi pizzák. Akár snack-ként is megállja a helyét.

Nagyon sokáig kerestem a tökéletes lángos receptjét. Számomra a tökéletes kívül ropog, belül puha, és nem olajos.

Császárzsemle, egy finom reggeli, vagy egy uzsonna tökéletes kiegészítője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .