Almás- diós csavart - Otthon ízei

Almás- diós csavart

Az alma mindig jó párosítás tud lenni a dióval. Ez mutatkozik meg ebben a csavart sütiben is.

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 1 tojás
  • 10 dkg vaj
  • egy csipet só
  • 5 dkg cukor
A töltelékhez:
  • 4 db nagyobb méretű alma
  • ízlés szerint, körülbelül 1 teáskanál fahéj
  • 5 dkg cukor
  • 3 evőkanál darált dió
  • 1 csomag vaníliás cukor
A kenéshez:
  • 1 tojás

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben, körülbelül 1-2 dkg cukor hozzáadásával.

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a felfutott élesztőt, a cukor maradékát, a szoba-hőmérsékletű vajat és a tojást.

Jól összegyúrjuk, és meleg helyen, letakarva, duplájára kelesztjük.

Amíg pihen a tésztánk, addig elkészítjük a tölteléket.

Az almákat megtisztítjuk, lereszeljük. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat. Megvárjuk, hogy levet eresszen, majd leöntjük és jól kicsavarjuk.

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk ujjnyi vastagságúra. A tészta egyik felére halmozzuk a tölteléket, majd megszórjuk a darált dióval.

Ráhajtjuk a tészta másik felét és körülbelül 1,5-2 cm vastagságú csíkokra vágjuk, majd egyesével megtekerjük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egymáshoz nem túl közel, hogy legyen helyük kelni.

A tepsiben egy picit újra kelesztjük.

Megkenjük a felvert tojással, előmelegített sütőben, 170°-on, 20 perc alatt készre sütjük.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.