Egyszerű, hagyományos sütemény, amely a legtöbb családnál ékesíti az ünnepi asztalokat.

Előkészület: 30 perc
Főzés/Sütés: 30 perc
Pihentetés: 1 óra
Adag: 1 tepsi

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 30 dkg margarin
  • egy késhegynyi
  • egy késhegynyi sütőpor
  • 1 dl tej

A töltelékhez:

  • darált dió
  • porcukor
  • 2 - 3 csomag vaníliás cukor
  • sárgabaracklevár

A kenéshez:

  • tej

A tetejére:

  • 4 ek. holland kakaópor
  • 5 dkg vaj
  • 15 - 20 dkg porcukor
  • forró víz

Elkészítés:

  • A lisztet egy tálba szitáljuk és a 30 dkg margarinnal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, a sütőport. Az 1 dl tejben felfuttatjuk a 2 dkg élesztőt egy csipet cukor segítségével és a tésztához adjuk. Alaposan összegyúrjuk, majd 3 egyelő részre osztjuk.
  • A darált dióból ízlés szerinti mennyiséget összekeverünk ízlés szerinti mennyiségű porcukorral és 2-3 csomag vaníliás cukorral.
  • Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Az első tésztát lisztezett deszkán megfelelő méretűre nyújtjuk és a tepsibe fektetjük. A tepsi mérete körülbelül 35 x 38 cm.  Lekvárral ízlés szerinti vastagságúan kenjük meg, majd megszórjuk a diós keverékkel. Ezt követően a második tésztát is kinyújtjuk és az elsőre fektetjük. Hasonlóképpen megtöltjük és végül a harmadik lappal befedjük.  Egy órán keresztül letakarva pihentetjük.  Villával megszurkáljuk a tetejét. Egy ecset segítségével tejjel vékonyan lekenjük. Előmelegített sütőben, 160°-on megsütjük. (Körülbelül addig míg meg nem pirul a teteje)
  • A tepsiben hagyjuk kihűlni. közben elkészítjük a kakaós mázat a sütemény tetejére. A porcukrot a kakaóval és az olvasztott vajjal, valamint pár evőkanál forró vízzel simára keverjük. Ügyeljünk arra, hogy sűrű masszát kapjuk. Miután kihűlt a sütemény a tetejére kenjük a kakaós mázat és hagyjuk, hogy megdermedjen.

Fanni Fanni
megosztás

Az alma krémessé és lággyá teszi. Ugyanakkor mégsem ázik el, hanem kívül ropog, belül pedig omlós.

Egy tökéletesen finom répatorta recept, ha valami gyors, és kellemes süteményre vágyunk.

Régi családi recept, ami nálunk mindig tuti befutó. Nem csak ünnepekkor (de akkor mindig) készül, mert nagyon szeretjük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.