Egyszerű, hagyományos sütemény, amely a legtöbb családnál ékesíti az ünnepi asztalokat.

Előkészület: 30 perc
Főzés/Sütés: 30 perc
Pihentetés: 1 óra
Adag: 1 tepsi

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 30 dkg margarin
  • egy késhegynyi
  • egy késhegynyi sütőpor
  • 1 dl tej

A töltelékhez:

  • darált dió
  • porcukor
  • 2 - 3 csomag vaníliás cukor
  • sárgabaracklevár

A kenéshez:

  • tej

A tetejére:

  • 4 ek. holland kakaópor
  • 5 dkg vaj
  • 15 - 20 dkg porcukor
  • forró víz

Elkészítés:

  • A lisztet egy tálba szitáljuk és a 30 dkg margarinnal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, a sütőport. Az 1 dl tejben felfuttatjuk a 2 dkg élesztőt egy csipet cukor segítségével és a tésztához adjuk. Alaposan összegyúrjuk, majd 3 egyelő részre osztjuk.
  • A darált dióból ízlés szerinti mennyiséget összekeverünk ízlés szerinti mennyiségű porcukorral és 2-3 csomag vaníliás cukorral.
  • Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Az első tésztát lisztezett deszkán megfelelő méretűre nyújtjuk és a tepsibe fektetjük. A tepsi mérete körülbelül 35 x 38 cm.  Lekvárral ízlés szerinti vastagságúan kenjük meg, majd megszórjuk a diós keverékkel. Ezt követően a második tésztát is kinyújtjuk és az elsőre fektetjük. Hasonlóképpen megtöltjük és végül a harmadik lappal befedjük.  Egy órán keresztül letakarva pihentetjük.  Villával megszurkáljuk a tetejét. Egy ecset segítségével tejjel vékonyan lekenjük. Előmelegített sütőben, 160°-on megsütjük. (Körülbelül addig míg meg nem pirul a teteje)
  • A tepsiben hagyjuk kihűlni. közben elkészítjük a kakaós mázat a sütemény tetejére. A porcukrot a kakaóval és az olvasztott vajjal, valamint pár evőkanál forró vízzel simára keverjük. Ügyeljünk arra, hogy sűrű masszát kapjuk. Miután kihűlt a sütemény a tetejére kenjük a kakaós mázat és hagyjuk, hogy megdermedjen.

Fanni Fanni

Könnyű, foszlós tészta, ropogós cukros-fahéjas réteg, manduladarabok.

Anyukám specialitása a sajttorta. Ezek közül az egyik kedvencünk a barackos változat.

Kiváló másodikféle lehet, egy tartalmas levest követően.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .