Kívül ropog, belül folyik az almás töltelék. Tökéletes kiegészítője lehet egy beszélgetős délutánnak.

Előkészület: 30 perc
Főzés/Sütés: 30 perc
Összesen: 1 óra
Adag: 10 db

Hozzávalók:

Pite tészta:

  • 25 dkg liszt
  • egy csipet
  • egy csapott ek. cukor
  • 2 dl víz
  • 5 dkg vaj

A töltelék:

  • 3 db közepes alma
  • 3 ek. cukor
  • 1,5 dl víz
  • 1 db fahéjrúd
  • 1 db vanília rúd
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 dl tej
  • ízlés szerint őrölt fahéj

A sütéshez:

  • olaj

Elkészítés:

  • A lisztet kimérjük egy tálba, hozzáadjuk a csipet sót, a cukrot, az 5 dkg vajat olvasztva és apránként adjuk hozzá a vizet, úgy, hogy jól kezelhető, ne túl lágy tésztát kapjunk.
  • Közben a 3 almát megpucoljuk és apró kockákra vágjuk, majd egy lábasba helyezzük. Meghintjük a cukorral, a fahéjjal, a vaníliás cukorral. Ráöntjük a vizet, beledobjuk a fahéjrudat és a vaníliarúd kikapart belsejét, majd feltesszük főni. Megvárjuk míg felforr.
  • Közben a vaníliás pudingport kikeverjük a tejjel és besűrítjük vele a mártásunkat. Összeforraljuk, levesszük a tűzről majd megvárjuk, hogy teljesen kihűljön.  A fahéjrudat kivesszük belőle.
  • A tésztát 8-10 egyenlő részre osztjuk és egyesével nyújtjuk ki téglalap alakúra. A téglalapok egyik felére tölteléket kanalazunk és ráhajtjuk a másik felét is. A tészta széleit külön felhajtogatjuk és villával megnyomkodjuk, ügyelve arra, hogy ne folyjon ki a töltelék.
  • Végül az olajat felhevítjük és forró olajban mindként felét aranybarnára sütjük.
  • Tipp: ha papírtörlőre vagy szalvétára szedjük ki őket, akkor az felszívja az esetleg rajtuk maradó olajat.
  • Forrón fogyasztjuk.

Fanni Fanni
megosztás

Kívül ropogós a tészta, belül pedig puha. Jól harmonizál a dió és a baracklekvár együttese.

A legnépszerűbb olasz desszert könnyedén elkészíthető otthon is, így rövid idő alatt kellemesen krémes, harmonikus ízvilágú desszert kerülhet az asztalra.

Egy régi, elfeledett, ám annál finomabb sütemény, melynek receptje egy megsárgult papíron hevert a családi szakácskönyvben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .