Sajtosan krémes, kellően roppanó zöldségek és ropogós sajtsapka.

Előkészület: 20 perc
Főzés/Sütés: 30 perc
Pihentetés: 1 óra
Összesen: 1 óra 50 perc
Adag: 8 db

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 csipet cukor
  • 1 tk.
  • 3 dkg vaj

A töltelékhez:

  • 2 - 3 db natúr tömlős krémsajt
  • kb. 15 - 20 dkg fagyasztott mexikói zöldségkeverék
  • 2 db lilahagyma
  • 15 - 20 dkg sajt
  • kb. 15 dkg sonka (elhagyható)

A tetejére:

  • 1 db tojás
  • 10 dkg reszelt sajt
  • pár szem napraforgó mag

Elkészítés:

  • Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben. A lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sót, a felfuttatott élesztőt, a lágy halmazállapotú vajat és jól összegyúrjuk, bedagasztjuk. Letakarva, meleg helyen, körülbelül 50-60 percig kelesztjük és pihentetjük.
  • Közben elkészítjük a tölteléket. A hagymát megpucoljuk és apró kockákra vágjuk.
  • A hagyma pikánsabb lesz, ha 1 evőkanál olíva olajon egy picit megfuttatjuk.
  • A zöldségkeveréket egy tálba tesszük, öntünk rá annyi vizet, amennyi ellepi őket, és körülbelül 10 perc alatt mikróban megpároljuk, majd egy szűrőben lecsepegtetjük. A sajtot lereszeljük.
  • Ha a tésztánk megkelt egy lisztezett deszkán kinyújtjuk. Megkenjük sajtkrémmel.
  • Ha sonkát is használunk, akkor ráfektetjük a sonkaszeleteket, majd újra megkenjük sajtkrémmel. Rászórjuk az előre megpárolt zöldségeket és a megfuttatott hagymát. Vastagon meghintjük reszelt sajttal. Feltekerjük és háromszögekre vágjuk.
  • Vajjal kikent és lisztezett tepsibe tesszük.
  • A tetejét tojással megkenjük, sajttal és napraforgómaggal szórjuk meg.
  • Előmelegített sütőben 180°-on 25-30 perc alatt arany-barnára sütjük.

Fanni Fanni
megosztás

Sokunk nagy kedvence az alap vajdasági sós recept. Egy picit tovább gondoltam, így született meg ez a különleges, nagyon finom és egyben dekoratív verzió.

A húsvéti asztal legszebb dísze. Belül puha, foszlós. Kívül szép fényes, vékony kéreggel.

Gyors és finom ropogtatni való. Dobozba zárva több napig is megtartja a frissességét, így érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .