Az édesburgonya krémes állaga nagyon jól harmonizál a sajtok összességével és a friss zöldségekkel a tetején.

Előkészület: 30 perc
Főzés/Sütés: 50 perc
Összesen: 1 óra 20 perc
Adag: 4

Hozzávalók:

  • 2 db nagyobb méretű édesburgonya
  • 4 szelet serrano sonka
  • 15 dkg füstölt sajt/pár kocka feta sajt
  • 20 dkg trappista sajt
  • 1 db tömlős krémsajt
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint őrölt fekete bors
  • ízlés szerint ételízesítő
  • 2 db kisebb fej lilahagyma
  • 1 db paradicsom
  • friss petrezselyem
  • pár csepp extra szűz olíva olaj

Elkészítés:

  • A sütőt előmelegítjük 180-190°-ra. A burgonyákat egy kefe segítségével jó alaposan megtisztítjuk, megmossuk, egy villával jól megszurkáljuk és a sütőbe tesszük. Körülbelül 35-40 perc alatt megsütjük, annyira, hogy ki tudjuk vájni a közepüket úgy, hogy ne essenek szét.
  • Tehát a megsült burgonyákat kettévágjuk és a belsejüket egy kiskanállal kikaparjuk, ügyelve arra, hogy a héján maradjon akkora réteg, hogy megtartsa a csónakokat.  A batáta belsejét jól összetörjük és hozzáadjuk a krémsajtot, majd jól kikeverjük. Sóval, borssal és ételízesítővel fűszerezzük. A füstölt sajtot apró kockákra vágjuk és a masszához adjuk. Ezt ízlés szerint fetasajttal is helyettesíthetjük.
  • A sonkát pár csepp olívaolajon megpirítjuk és egyet-egyet a már megtöltött édesburgonyára fektetünk. Az egyik fej lilahagymát felkarikázzuk és a sonkasütésből visszamaradt zsiradékban megpirítjuk, majd a sonka tetejére halmozzuk.
  • A 20 dkg trappista sajtot lereszeljük és a megtöltött édesburgonyákra szórjuk. Ekkor a burgonyákat visszahelyezzük a sütőbe és addig sütjük, míg a tetejükön a sajt meg nem pirul.
  • Friss lilahagyma kockákkal, apróra vágott paradicsommal és friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
  • Melegen és hidegen is egyaránt kiváló.

 

Fanni Fanni
megosztás

Nem olajos, nem zsíros. Kívül kérges, belül pedig puha és omlós.

Gyors és különleges. Első sorban sültek mellé ajánlom.

Kiadós köret, amely nem csak sültekhez, hanem ragukhoz is kiváló.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.