Nagyon kellemes ízvilágot kölcsönöz a medvehagyma és a besamel együttese.

Előkészület: 1 óra
Főzés/Sütés: 1 óra
Összesen: 2 óra
Adag: 4

Hozzávalók:

A szószhoz:

  • 50 dkg gomba
  • 1 - 2 kisebb cukkini
  • 1 db nagyobb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db paradicsom
  • ízlés szerint
  • ízlész szerint őrölt fekete bors
  • ízlés szerint oregánó
  • ízlés szerint őrölt kömény
  • ízlés szerint bzsalikom (ha van lehetőségünk, akkor használjünk frisset)
  • 3 - 4 dl paradicsomylé (ha van, akkor házi)
  • 0,5 - 10 tk. mustár

A besamel mártáshoz:

  • 5-6 dkg vaj
  • 2-3 ek. liszt
  • 5 dl tej
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint őrölt fekete bors

A tetejére és a rétegek közé:

  • 40 dkg trappista sajt

Elkészítés:

  • Először elkészítjük a zöldséges ragut. A hagymát megpucoljuk, apró kockára vágjuk és egy kevés zsiradékon üvegesre pároljuk. Közben beletesszük a felkockázott friss paradicsomot is, majd hozzáadjuk az előzőleg megtisztított és késes aprítóval felaprított gombát és cukkinit. 
  • Ezt egy kicsit megpirítunk, majd fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal és köménnyel is. Hozzáadjuk a mustárt és a 2 gerezd zúzott fokhagymát, felöntjük a 3-4 paradicsomlével, adunk hozzá egy pici vizet is, és addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak és kellően sűrű ragut nem kapunk. A fűszereket közben szükség szerint pótolhatjuk.
  • A besamelhez a vajat felhevítjük, hozzáadjuk a 2-3 evőkanál lisztet és elkeverjük. Felöntjük apránként a tejjel és sűrű mártást készítünk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  • Ha ezzel megvagyunk, már össze is állíthatjuk az ételünket. Egy hőálló edényt vékonyan kivajazunk. Az aljára 3-4 evőkanál zöldséges ragut teszünk. Erre jön rá az első réteg lasagne lap, amire a zöldséges ragut tesszük, majd a zöldséges ragu tetejére teszünk a besamel mártásból erre kerül vékonyan sajt, majd arra újabb lasagne lap és így tovább, amig a lap és a ragu el nem fogy.
  • A tetejét lappal zárjuk, amire besamelt teszünk, vastagon megszórjuk sajttal, díszítésként pedig tehetünk rá paradicsom karikákat is. Előmelegített sütőben, körülbelül 170°-on, alufóliával letakarva 1 óra alatt készre sütjük. Akkor van kész, ha egy kés segítségével beleszúrunk, és puhának érezzük, a teteje pedig egy picit meg van pirulva.

 

 

Fanni Fanni

Amilyen különleges zöldség, olyan különleges elbánást igényel.

Egyszerű burgonyás étel, amely magában is csemege lehet.

Fokhagymás tejfölbe mártogatva is tökéletes, de jól passzol egy főzelék mellé is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .