A törökök ezt a szezámmaggal megszórt kenyeret előszeretettel sütik ramadán idején. Kívül ropog, belül pedig hihetetlenül puha.

Előkészület: 30 perc
Főzés/Sütés: 40 perc
Összesen: 1 óra 10 perc
Adag: 1 db

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 1 dl víz
  • 1 púpos tk.
  • 1,5 dl olaj
  • 3 dkg élesztő
  • egy csipet cukor

A tetejére:

  • 1 db tojás
  • szezámmag

Elkészítés:

  • Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, amibe egy mélyedést készítünk, majd beleöntjük a már felfutott élesztőt. Elkeverjük, majd közben fokozatosan hozzáadjuk a langyos tejet, langyos vizet, végül belekeverjük a sót és az olajat is. Ha szükséges, akkor utólag még adhatunk hozzá egy kevés lisztet, esetleg folyadékot. Jól bedagasztjuk, majd körülbelül 1 óra pihentetéssel duplájára kelesztjük.
  • A pihenés után egy lisztezett deszkán cipót formálunk belőle, majd az ujjaink segítségével mintázzuk. Először körben érdemes kezdeni, majd utána a közepén is. Előtte érdemes egy kicsit beolajoznunk a kezünket, így könnyebben meg tudjuk mintázni.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tetejét megkenjük felvert tojással, majd megszórjuk szezámmaggal.
  • Előmelegített sütőben, körülbelül 170°-on, 30-40 perc alatt pirosra sütjük.
Fanni Fanni

Gyors, délutáni ropogtatni való. Ropogós és nagyon sajtos.

A legfinomabb pogácsa készült ebből a receptből, amit valaha ettem. Réteges, kellően ropogós, de mégis puha.

Nagyon puha a tésztája a túrónak köszönhetően, a hagyma pedig pikáns ízt kölcsönöz neki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .