A fánk az egyike a legkényesebb kelttésztáknak, mind a kelesztés, mind pedig a tészta összeállítás tekintetében. Ez a recept tökéletes fánkhoz vezet minket, ha pontosan betartjuk a leírtakat.

 

Előkészület: 30 perc
Főzés/Sütés: 30 perc
Pihentetés 1 óra
Összesen: 2 óra
Adag: 25 db

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 ek. porcukor
  • 2 db nagyobb tojás sárgája
  • 5 dkg vaj
  • 1 ek. rum/aroma
  • pici
  • kb. 4 - 5 dl langyos tej

Elkészítés:

Előkészület- mi is a fánk „titka”?
  • Langyosítsuk meg a lisztet (ilyenkor téli időszakban tökéletes, ha a radiátoron melegítjük 15-20 percet). Minden hozzávalót készítsünk ki előre az asztalra, és ügyeljünk arra, hogy szobahőmérsékletűek legyenek. Ezen kívül érdemes megmelegíteni egy picit a nyújtódeszkát, a nyújtó fát illetőleg azt a konyharuhát is, amivel le fogjuk takarni pihentetés során a fánkot. (Erre is tökéletes megoldást nyújthat a radiátor/cserépkályha…)
Elkészítés:
  • Körülbelül 2 dl tejet meglangyosítunk, hozzáadunk 1 kanál porcukrot, 3 evőkanál lisztet és az élesztőt. Ebből közepes sűrűségű kovászt készítünk. A porcukorral és a vaníliás cukorral a tojások sárgáját jól kikeverjük és a kovászhoz adjuk. Hozzátesszük a langyos vajat, a lisztet és még a maradék tejet, melyben egy pici sót feloldottunk. Körülbelül lágy, kalács-szerű tésztát kell kapnunk, és kézzel vagy pedig géppel jól kidagasztjuk. (A tészta állagán liszttel, vagy tejjel szükség szerint javíthatunk) Ez körülbelül 20 percet vesz igénybe.
  • A bedagasztott tészta tetejét egy picit megszórjuk liszttel és meleg helyen, az előzőleg már megmelegített konyharuhával letakarva pihentetjük, míg másfélszeresére nem kel. Ezt követően lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és egy fánkszaggató segítségével kiszaggatjuk.
  • A deszkán letakarva még körülbelül 20-30 percet kelesztjük, de ügyeljünk arra, hogy nehogy túlkeljen.
  • A fánk sütéséhez egy magasabb falú edényben olajat melegítünk, körülbelül 1 liternyit, mert a sütés középforró, bő zsiradékban a legmegfelelőbb. A megkelt fánk közepébe az ujjunk segítségével egy mélyedést készítünk, és azzal a felükkel helyezzük őket a zsiradékba, amelyik a szaggatást követően felfelé volt. Ekkor ráhelyezzük a fedőt, majd ha megfordítottuk őket fedő nélkül sütjük tovább. A fordításhoz ellenőrizzük időnként a színét, akkor jó, ha aranybarna színe van.
  • A megsült fánkokat szalvétára vagy papírtörlőre szedjük, ízlés szerint a tetejét porcukorral megszórjuk. Lekvárral, pudinggal esetleg nutellával fogyasztjuk.

Megjegyzés:

Ha nincs fánkszaggatónk vizespohárral is dolgozhatunk vagy esetleg egy félbe vágott ásványvizes üveggel is.
Egyszerre ne tegyünk sok fánkot az olajba, csak annyit, hogy kényelmesen elférjenek, meg tudjanak növekedni, legyen helyük.
Fanni Fanni

Anyukám specialitása a sajttorta. Ezek közül az egyik kedvencünk a barackos változat.

Apró kedvesség. Édes és mézes.

Éppen annyira puha, és omlós, mint amennyire egy keksznek annak kell lennie.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .