Sosem szerettem igazán a bolti lapból készült rétest. A húzott rétes pedig időigényesnek bizonyult. Mióta megismertem ezt a receptet, csak így készítem!

 

Előkészület: 1 óra
Főzés/Sütés: 20 perc
1 óra
Összesen: 2 óra 20 perc
Adag: 10 rúd

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 44 dkg liszt
  • 2 kis pohár tejföl
  • 2 db tojás
  • pici
  • pici cukor

A "kenéshez":

  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg zsír

Töltelék:

  • mindenki ízlés szerint: túró, meggy, alma, szilva, mák...

Tetejére:

  • 1 db tojás sárgája

Elkészítés:

  • A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt, a sót és a cukrot is. A hozzávalókat jól összegyúrjuk, és puha tésztát kapunk.
  • A kenéshez a zsírt a liszttel alaposan összekeverjük.
  • Az elkészült tésztánkat 2 részre osztjuk, majd egyenként vékonyra nyújtjuk őket.
  • A mindkét tésztát megkenjük a zsíros liszt keverékével, majd feltekerjük, mintha egy bejglit vagy kakaós csigát készítenénk.
  • Ezt követően letakarva, kb. 1 órát pihentetjük. Ez pont elegendőidő arra, hogy elkészüljenek a töltelékek.
  • Tipp: Külön tölteléket nem írtam, hiszen mindenki a saját ízlésének megfelelően tudja készíteni a réteseket. Azonban néhány gondolat az én töltelékeimről:
    - almás, meggyes, szilvás töltelék esetén: mindig felmelegítem a gyümölcsöt pici cukor, vaníliás cukor hozzáadásával, hagyom addig rotyogni, amíg picit elfő a leve, majd keményítő hozzáadásával sűrítem
    - túró: citrom, tejföl, cukor, vaníliás cukor és búzadara kerül bele nálam
  • 1 óra elteltével a rudakat 5 egyenlő részre vágjuk, így 10 db rétest fogunk kapni.
    Egyesével igen vékonyra nyújtjuk őket, megtöltjük a töltelékkel, feltekerjük és zsírral kikent tepsibe tesszük.
  • Tetejét tojássárgájával kenjük, előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 percig, pirulásig sütjük.
Fanni Fanni
megosztás

Az alma krémessé és lággyá teszi. Ugyanakkor mégsem ázik el, hanem kívül ropog, belül pedig omlós.

Ha a hűvösebb hónapokban sem szeretnénk lemondani a fagyis desszertekről, akkor tökéletes megoldás lehet ez az őszies verzió.

Nagyon finom túró fánk, könnyű elkészíteni, nem olajos és másnap is finom- feltéve, ha marad.

Hozzászólások
  • KEDves Fanni!
    Ki szeretném próbálni a tiroli rétes receptedet, csak 2 kérdés hozzá: búzafinomlisztet használjak? A kis pohár teljföl a boltban kapható kisebb kiszerelésű tejfölt jelenti?
    Köszönöm a választ!
    Üdvözlettel: Benkó Zoltán

    • Kedves Zoltán!

      Örülök, hogy kipróbálod, nagyon jó döntés, nem fogsz csalódni. 🙂

      A tejföl a boltban kapható kis poharas ( ~ 175 g) tejföl, a liszt pedig sima búzafinomliszt ( BL55)

      Remélem ízleni fog,

      Fanni

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .