Sosem szerettem igazán a bolti lapból készült rétest. A húzott rétes pedig időigényesnek bizonyult. Mióta megismertem ezt a receptet, csak így készítem!

 

Előkészület: 1 óra
Főzés/Sütés: 20 perc
1 óra
Összesen: 2 óra 20 perc
Adag: 10 rúd

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 44 dkg liszt
  • 2 kis pohár tejföl
  • 2 db tojás
  • pici
  • pici cukor

A "kenéshez":

  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg zsír

Töltelék:

  • mindenki ízlés szerint: túró, meggy, alma, szilva, mák...

Tetejére:

  • 1 db tojás sárgája

Elkészítés:

  • A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt, a sót és a cukrot is. A hozzávalókat jól összegyúrjuk, és puha tésztát kapunk.
  • A kenéshez a zsírt a liszttel alaposan összekeverjük.
  • Az elkészült tésztánkat 2 részre osztjuk, majd egyenként vékonyra nyújtjuk őket.
  • A mindkét tésztát megkenjük a zsíros liszt keverékével, majd feltekerjük, mintha egy bejglit vagy kakaós csigát készítenénk.
  • Ezt követően letakarva, kb. 1 órát pihentetjük. Ez pont elegendőidő arra, hogy elkészüljenek a töltelékek.
  • Tipp: Külön tölteléket nem írtam, hiszen mindenki a saját ízlésének megfelelően tudja készíteni a réteseket. Azonban néhány gondolat az én töltelékeimről:
    - almás, meggyes, szilvás töltelék esetén: mindig felmelegítem a gyümölcsöt pici cukor, vaníliás cukor hozzáadásával, hagyom addig rotyogni, amíg picit elfő a leve, majd keményítő hozzáadásával sűrítem
    - túró: citrom, tejföl, cukor, vaníliás cukor és búzadara kerül bele nálam
  • 1 óra elteltével a rudakat 5 egyenlő részre vágjuk, így 10 db rétest fogunk kapni.
    Egyesével igen vékonyra nyújtjuk őket, megtöltjük a töltelékkel, feltekerjük és zsírral kikent tepsibe tesszük.
  • Tetejét tojássárgájával kenjük, előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 percig, pirulásig sütjük.
Fanni Fanni

Anyukám specialitása a sajttorta. Ezek közül az egyik kedvencünk a barackos változat.

Tökéletes választás egy hétvégi reggeli kávé mellé. A kakaós tészta és a mogyoróvaj nagyon jól passzol egymáshoz.

Egy tipikus amerikai desszert, melynek az a különlegessége, hogy 1 db bio citrom mindenestől belekerül a sütibe, érdemes kipróbálni.

Hozzászólások
  • KEDves Fanni!
    Ki szeretném próbálni a tiroli rétes receptedet, csak 2 kérdés hozzá: búzafinomlisztet használjak? A kis pohár teljföl a boltban kapható kisebb kiszerelésű tejfölt jelenti?
    Köszönöm a választ!
    Üdvözlettel: Benkó Zoltán

    • Kedves Zoltán!

      Örülök, hogy kipróbálod, nagyon jó döntés, nem fogsz csalódni. 🙂

      A tejföl a boltban kapható kis poharas ( ~ 175 g) tejföl, a liszt pedig sima búzafinomliszt ( BL55)

      Remélem ízleni fog,

      Fanni

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .