Aki ezt a kenyeret kipróbálja soha többet nem akar majd boltit enni. Kellően ropogós külső, lágy belső. Tökéletes.

Előkészület: 30 minutes
Főzés/Sütés: 1 hour
Pihentetés 1 hour 30 minutes
Összesen: 3 hours
Adag: 1 kenyér

Hozzávalók:

  • 1 kg teljes kiőrlésű liszt
  • 6 - 7 dl víz
  • 4 dkg élesztő
  • 2 - 3 dkg

Elkészítés:

  • A sütés előtti este 40 dkg lisztet összekeverünk 3 dl vízzel és 2 dkg élesztővel. Egy folpackkal letakarva a konyhaasztalon pihentetjük a reggeli sütésig.
  • Reggel hozzáadjuk a maradék lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a sót  és felengedjük a 3 dl vízzel. Jól összegyúrjuk, majd a kezünkkel addig dagasztjuk, amíg a kenyértésztánk el nem válik az edény oldaláról.  Szükség a megfelelő állag elérése érdekében a lisztet és a vizet igény szerint pótolhatjuk. Miután bedagasztottuk meleg helyen, letakarva 2x 30 percet kelesztjük, az első kelesztés után megszakítjuk, majd hagyjuk, hogy újra megkeljen.
  • Lisztezett deszkán igény szerint formázzuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Újabb 30 percet kelesztjük.  Miután végleg megkelt vízzel alaposan lespricceljük, igény szerint a tetejét bevágjuk.
  • Előmelegített, 180°-os sütőbe tesszük, a tetejét alufóliával letakarjuk. Tűpróbáig sütjük, miután a tészta majdnem készre sült, levesszük a tetejéről az alufóliát és megpirítjuk.
  • A forró kenyeret egy rácsra helyezzük, és vízzel alaposan lespricceljük.

Fanni Fanni

Könnyed pogácsa recept, amely még másnap is friss, fogyasztható.

Kiváló színfoltja lehet egy szürke, hétköznapi reggelinek.

Tökipompos, kenyérlángos, kemencés lángos avagy a régi idők egyik legfinomabb éhségcsillapítója.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..