Aki ezt a kenyeret kipróbálja soha többet nem akar majd boltit enni. Kellően ropogós külső, lágy belső. Tökéletes.

Előkészület: 30 perc
Főzés/Sütés: 1 óra
Pihentetés 1 óra 30 perc
Összesen: 3 óra
Adag: 1 kenyér

Hozzávalók:

  • 1 kg teljes kiőrlésű liszt
  • 6 - 7 dl víz
  • 4 dkg élesztő
  • 2 - 3 dkg

Elkészítés:

  • A sütés előtti este 40 dkg lisztet összekeverünk 3 dl vízzel és 2 dkg élesztővel. Egy folpackkal letakarva a konyhaasztalon pihentetjük a reggeli sütésig.
  • Reggel hozzáadjuk a maradék lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a sót  és felengedjük a 3 dl vízzel. Jól összegyúrjuk, majd a kezünkkel addig dagasztjuk, amíg a kenyértésztánk el nem válik az edény oldaláról.  Szükség a megfelelő állag elérése érdekében a lisztet és a vizet igény szerint pótolhatjuk. Miután bedagasztottuk meleg helyen, letakarva 2x 30 percet kelesztjük, az első kelesztés után megszakítjuk, majd hagyjuk, hogy újra megkeljen.
  • Lisztezett deszkán igény szerint formázzuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Újabb 30 percet kelesztjük.  Miután végleg megkelt vízzel alaposan lespricceljük, igény szerint a tetejét bevágjuk.
  • Előmelegített, 180°-os sütőbe tesszük, a tetejét alufóliával letakarjuk. Tűpróbáig sütjük, miután a tészta majdnem készre sült, levesszük a tetejéről az alufóliát és megpirítjuk.
  • A forró kenyeret egy rácsra helyezzük, és vízzel alaposan lespricceljük.

Fanni Fanni

Könnyű, foszlós tészta, ropogós cukros-fahéjas réteg, manduladarabok.

A bolti zsemle közel sincs ilyen finom, mint ez.

A húsvéti reggelik elmaradhatatlan kelléke.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .