Az egyik legfinomabb perec, amit valaha ettem. Kellően lágy és puha a tészta, még másnap és harmadnap is finom!

Előkészület: 20 perc
Főzés/Sütés: 30 perc
Pihentetés: 1 óra
Összesen: 1 óra 50 perc
Adag: 4

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1 db élesztő (5 dkg)
  • 4 dl tej
  • 1 csapott ek.
  • 5 ek. olvasztott vaj
  • 2 ek. szódabikarbóna
  • 1 - 1,5 liter víz
  • 1 csipet cukor

A szóráshoz:

  • kömény
  • sajt
  • nagyszemű só
  • illetőleg sómártást is készíthetünk

Elkészítés:

  • 5 dkg élesztőt felfuttatunk egy kevés langyos cukros tejben. Míg az élesztő felfut, addig kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a 3 dl langyos tejet és az 5 evőkanál olvasztott vajat. Ha az élesztő felfutott azt is hozzáadjuk, és  jól gyúrható, picit ruganyos tésztát készítünk.
  • Meleg helyen, letakarva fél órát pihentetjük és kelni a hagyjuk.
  • A fél óra leteltével lisztezett nyújtódeszkán újra átgyúrjuk, és 12 egyenlő részre osztjuk.
  • A részekből egyesével rudakat sodrunk ízlés szerinti vastagságúra. Körülbelül 25-35 cm hosszúra érdemes sodorni. A kisodort rudak közepét picit vastagabbra hagyjuk, hogy könnyű legyen feltekerni és szép pereceket tudjunk formálni.
  • Megformázzuk a pereceket, 30 percig hagyjuk először meleg helyen pihenni, majd újabb 30 percig hűtőben pihentetjük.
  • Közben vizet forralunk a szódabikarbóna hozzáadásával. A perceket egy-két darabonként megmártjuk a forrásban lévő vízben 1 percre és egy kivajazott tepsibe helyezzük őket. A tetejét sóval, köménnyel vagy reszelt sajttal szórjuk meg és 180 °-on 20-25 perc alatt készre sütjük. Esetleg készíthetünk só mártást is.
  • A só mártás hozzávalói:
    2 evőkanál só
    3 evőkanál liszt
    igény szerinti víz
    Elkészítés:
    A lisztet és a sót annyi vízzel dolgozzuk össze, amennyivel közepesen sűrű masszává válik. Akkor jó, ha picit folyós. A tésztára a sütés vége felé kenjük rá, amikor már van egy pici színe a perecünknek, így sütjük arany barnára.

Fanni Fanni

Sajtosan krémes, kellően roppanó zöldségek és ropogós sajtsapka.

Tökipompos, kenyérlángos, kemencés lángos avagy a régi idők egyik legfinomabb éhségcsillapítója.

El Salvador nemzeti étele, amely egy gyorsan elkészülő, kívül roppanós belül puha tészta. A töltelék pedig ízlés szerint variálható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .