Az egyik legfinomabb perec, amit valaha ettem. Kellően lágy és puha a tészta, még másnap és harmadnap is finom!

Előkészület: 20 perc
Főzés/Sütés: 30 perc
Pihentetés: 1 óra
Összesen: 1 óra 50 perc
Adag: 4

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1 db élesztő (5 dkg)
  • 4 dl tej
  • 1 csapott ek.
  • 5 ek. olvasztott vaj
  • 2 ek. szódabikarbóna
  • 1 - 1,5 liter víz
  • 1 csipet cukor

A szóráshoz:

  • kömény
  • sajt
  • nagyszemű só
  • illetőleg sómártást is készíthetünk

Elkészítés:

  • 5 dkg élesztőt felfuttatunk egy kevés langyos cukros tejben. Míg az élesztő felfut, addig kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a 3 dl langyos tejet és az 5 evőkanál olvasztott vajat. Ha az élesztő felfutott azt is hozzáadjuk, és  jól gyúrható, picit ruganyos tésztát készítünk.
  • Meleg helyen, letakarva fél órát pihentetjük és kelni a hagyjuk.
  • A fél óra leteltével lisztezett nyújtódeszkán újra átgyúrjuk, és 12 egyenlő részre osztjuk.
  • A részekből egyesével rudakat sodrunk ízlés szerinti vastagságúra. Körülbelül 25-35 cm hosszúra érdemes sodorni. A kisodort rudak közepét picit vastagabbra hagyjuk, hogy könnyű legyen feltekerni és szép pereceket tudjunk formálni.
  • Megformázzuk a pereceket, 30 percig hagyjuk először meleg helyen pihenni, majd újabb 30 percig hűtőben pihentetjük.
  • Közben vizet forralunk a szódabikarbóna hozzáadásával. A perceket egy-két darabonként megmártjuk a forrásban lévő vízben 1 percre és egy kivajazott tepsibe helyezzük őket. A tetejét sóval, köménnyel vagy reszelt sajttal szórjuk meg és 180 °-on 20-25 perc alatt készre sütjük. Esetleg készíthetünk só mártást is.
  • A só mártás hozzávalói:
    2 evőkanál só
    3 evőkanál liszt
    igény szerinti víz
    Elkészítés:
    A lisztet és a sót annyi vízzel dolgozzuk össze, amennyivel közepesen sűrű masszává válik. Akkor jó, ha picit folyós. A tésztára a sütés vége felé kenjük rá, amikor már van egy pici színe a perecünknek, így sütjük arany barnára.

Fanni Fanni
megosztás

Nagyon sokáig kerestem a tökéletes lángos receptjét. Számomra a tökéletes kívül ropog, belül puha, és nem olajos.

Puha kakaós csiga, ami másnap is nagyon finom marad, nem szárad ki, így bátran készíthetünk nagyobb adagot is.

Finom, puha csiga egy meglehetősen krémes öntettel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .