Tartalmas leves, amit fogyaszthatunk tejföllel, citrommal, de csak úgy „magában” is. Érdemes elkészíteni.

 

Előkészület: 30 perc
Főzés/Sütés: 1 óra
Összesen: 1 óra 30 perc
Adag: 4

Hozzávalók:

A leveshez:

  • 3 db répa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 db nagyobb hagyma
  • 1 db kisebb karalábé
  • 1 kisebb szelet zeller
  • 1 db kisebb édesburgonya
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint őrölt fekete bors
  • 1 csipet cukor
  • ízlés szerint tárkony (ne spóroljunk vele)
  • pici olaj

A húsgombóchoz:

  • kb. 40 dkg darálthús
  • kb. 5 dkg rizs
  • 1 db tojás
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint őrölt fekete bors
  • 1 gerezd fokhagyma

A tésztához:

  • 1 db tojás
  • annyi liszt, amennyit az 1 tojás felvesz (viszonylag keményebb, reszelhető legyen)

Elkészítés:

  • A hagymát megpucoljuk, és apró kockákra vágjuk, fazékba helyezzük. Öntünk alá egy kis olajat, és üvegesre pároljuk. A zöldségeket megtisztítjuk, apró kockára vágjuk, megmossuk, és a fazékba tesszük, majd tovább pirítjuk a hagymával együtt. Felengedjük vízzel ízlés szerint fűszerezzük a sóval, borssal, hozzáadjuk a cukrot is. Hagyjuk főni.
  • Közben elkészítjük a húsgombócot is. A darálthúst ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, majd hozzáadjuk a reszelt fokhagymát. Jól elkeverjük. Beletesszük a rizst. Alaposan átkeverjük, ügyelve arra, hogy mindenhol egyformán legyen fűszer és rizs.
  • Apró gombócokat formálunk belőle és a levesbe tesszük.
  • Amíg a leves fő, addig elkészítjük a tésztát. 1 tojáshoz annyi lisztet teszünk, amennyit a tojás felvesz. Keményebb tésztát készítünk,olyat, hogy lehessen reszelni. 
  • Amikor a zöldségek és a húsgombóc már majdnem teljesen készen vannak a tésztát a levesbe reszeljük, illetve ekkor adjuk hozzá a tárkonyt is.
  • A leves akkor van kész, amikor minden kellően megpuhult.
  • Tálaláskor citrommal, és tejföllel kínáljuk.
Fanni Fanni
megosztás

Vitaminbomba a hideg, téli napokra.

A saláta leves igen megosztó dolog. Valaki vagy nagyon szereti, vagy pedig nem tud megbarátkozni vele. Mi az utóbbi kategóriába tartozunk, de mindenkinek érdemes egyszer kipróbálni.

Levesbetét, egy kicsit másképp. Ropogós sajt, puha sonka/bacon kockák.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.