Tartalmas leves, amit fogyaszthatunk tejföllel, citrommal, de csak úgy “magában” is. Érdemes elkészíteni.

 

Előkészület: 30 perc
Főzés/Sütés: 1 óra
Összesen: 1 óra 30 perc
Adag: 4

Hozzávalók:

A leveshez:

  • 3 db répa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 db nagyobb hagyma
  • 1 db kisebb karalábé
  • 1 kisebb szelet zeller
  • 1 db kisebb édesburgonya
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint őrölt fekete bors
  • 1 csipet cukor
  • ízlés szerint tárkony (ne spóroljunk vele)
  • pici olaj

A húsgombóchoz:

  • kb. 40 dkg darálthús
  • kb. 5 dkg rizs
  • 1 db tojás
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint őrölt fekete bors
  • 1 gerezd fokhagyma

A tésztához:

  • 1 db tojás
  • annyi liszt, amennyit az 1 tojás felvesz (viszonylag keményebb, reszelhető legyen)

Elkészítés:

  • A hagymát megpucoljuk, és apró kockákra vágjuk, fazékba helyezzük. Öntünk alá egy kis olajat, és üvegesre pároljuk. A zöldségeket megtisztítjuk, apró kockára vágjuk, megmossuk, és a fazékba tesszük, majd tovább pirítjuk a hagymával együtt. Felengedjük vízzel ízlés szerint fűszerezzük a sóval, borssal, hozzáadjuk a cukrot is. Hagyjuk főni.
  • Közben elkészítjük a húsgombócot is. A darálthúst ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, majd hozzáadjuk a reszelt fokhagymát. Jól elkeverjük. Beletesszük a rizst. Alaposan átkeverjük, ügyelve arra, hogy mindenhol egyformán legyen fűszer és rizs.
  • Apró gombócokat formálunk belőle és a levesbe tesszük.
  • Amíg a leves fő, addig elkészítjük a tésztát. 1 tojáshoz annyi lisztet teszünk, amennyit a tojás felvesz. Keményebb tésztát készítünk,olyat, hogy lehessen reszelni. 
  • Amikor a zöldségek és a húsgombóc már majdnem teljesen készen vannak a tésztát a levesbe reszeljük, illetve ekkor adjuk hozzá a tárkonyt is.
  • A leves akkor van kész, amikor minden kellően megpuhult.
  • Tálaláskor citrommal, és tejföllel kínáljuk.
Fanni Fanni

Nagy kedvencnek számít nálunk a krémleves, legyen szó szinte bármilyen zöldségről vagy gyümölcsről. Ebben a verzióban egy igazán különleges „grill” ízt fedezhetünk fel, az által, hogy a zöldségeket megsütjük.

Az őszi időszak beköszönttével előtérbe kerül az egyik legvitamindúsabb zöldség használata, amelynek különleges ízvilágát a krémleves kiválóan visszaadja a gyömbérrel.

Hagyományos, derecskei étel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .