Zöldséges rizs Carbonara spagetti Zsemlegombóc Mákos süti almával Orosz tokány Túró rudi krémleves Linzer English muffin Sajtmártás

A sokak által mumusként kezelt népszerű étel általam sűrűn készített változata.

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 1 kg megpucolt krumpli
  • 30-40 dkg liszt
  • 2 db kisebb tojás
A töltelékhez:
  • 25 db szilva magozva
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
A forgatáshoz:
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 2 ek. étolaj

Elkészítés:

A krumplit megmossuk majd héjastól  . Ha már kellően puha, akkor a héjától megtisztítjuk és egy krumplinyomó segítségével összetörjük. Hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. Ezt követően egy picit megsózzuk, hozzáadjuk a tojást, a lisztet pedig fokozatosan adagolva összegyúrjuk a tésztánkat. Azért kell fokozatosan, hogy csak annyi lisztet adjunk hozzá, amennyit a krumpli kényelmesen felvesz, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen kemény.

Az elkészült tésztánkat kinyújtjuk, 2-4 mm-es vastagságra (ne legyen túl vastag, de ne is szakadjon ki, hogy benn maradjon a finom szilvás-fahéjas szaft) és 8×8 cm-esre vágjuk.

A fahéjat és a cukrot, vaníliás cukrot elkeverjük.

Az előzőleg megtisztított, kimagozott és félbe vágott szilvát a tészta közepére teszünk és tá egy pici fahéjas cukros keveréket.

A tészta 4 sarkát összefogjuk, és gömböt formálunk. Fontos, hogy ne legyen lyukas.

Egy lábasban közben vizet forralunk, ami ha felforrt, akkor ebben fogjuk kifőzni az elkészült gombócainkat. Akkor vannak készen, ha feljönnek a víz tetejére, onnantól körülbelül még 3 percig a vízben hagyjuk, majd kivesszük őket.

Közben az olajon folyamatos kevergetés mellett megpirítjuk a zsemlemorzsát, amiben megforgatjuk a kifőzött gombócokat.

Tálalásnál fahéjas cukorral szórjuk meg a tetejét.

 

 

Otthon ízei Otthon ízei

Anyukám specialitása a sajttorta. Ezek közül az egyik kedvencünk az epres változat.

Egyszerű, mákos kelt tészta, háromszög formájában.

Egyszerű, könnyű desszert, amely akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..