A sokak által mumusként kezelt népszerű étel általam sűrűn készített változata.

Előkészület: 1 óra 30 perc
Főzés/Sütés: 30 perc
Összesen: 2 óra
Adag: 50 gombóc

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1 kg megpucolt krumpli
  • 30 - 40 dkg liszt
  • 2 db kisebb tojás

A töltelékhez:

  • 25 db magozott szilva
  • 2 - 3 ek. cukor
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor

A forgatáshoz:

  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 2 ek étolaj

Elkészítés:

  • A krumplit megmossuk majd héjastól  . Ha már kellően puha, akkor a héjától megtisztítjuk és egy krumplinyomó segítségével összetörjük. Hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. Ezt követően egy picit megsózzuk, hozzáadjuk a tojást, a lisztet pedig fokozatosan adagolva összegyúrjuk a tésztánkat. Azért kell fokozatosan, hogy csak annyi lisztet adjunk hozzá, amennyit a krumpli kényelmesen felvesz, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen kemény.
  • Az elkészült tésztánkat kinyújtjuk, 2-4 mm-es vastagságra (ne legyen túl vastag, de ne is szakadjon ki, hogy benn maradjon a finom szilvás-fahéjas szaft) és 8×8 cm-esre vágjuk.
  • A fahéjat és a cukrot, vaníliás cukrot elkeverjük.
  • Az előzőleg megtisztított, kimagozott és félbe vágott szilvát a tészta közepére teszünk és tá egy pici fahéjas cukros keveréket.
  • A tészta 4 sarkát összefogjuk, és gömböt formálunk. Fontos, hogy ne legyen lyukas.
  • Egy lábasban közben vizet forralunk, ami ha felforrt, akkor ebben fogjuk kifőzni az elkészült gombócainkat. Akkor vannak készen, ha feljönnek a víz tetejére, onnantól körülbelül még 3 percig a vízben hagyjuk, majd kivesszük őket.
  • Közben az olajon folyamatos kevergetés mellett megpirítjuk a zsemlemorzsát, amiben megforgatjuk a kifőzött gombócokat.
  • Tálalásnál fahéjas cukorral szórjuk meg a tetejét.

Fanni Fanni

Az ünnepek egyik elengedhetetlen sütije.

Sosem szerettem igazán a bolti lapból készült rétest. A húzott rétes pedig időigényesnek bizonyult. Mióta megismertem ezt a receptet, csak így készítem!

Mutatós, gyors és nagyon finom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .