Igazi őszi csemege a sütőtök- ez köszön vissza ebben a didergető hideg elleni pitében.

Előkészület: 30 perc
Főzés/Sütés: 40 perc
Összesen: 1 óra 10 perc
Adag: 1 tepsi (30x25 cm)

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg margarin
  • 10 dkg sertés zsír
  • 10 dkg porcukor
  • 2 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 1 ek. tejföl

Töltelék:

  • 4 - 5 db nagyobb alma
  • 4 - 5 szelet előre megsütött sütőtök
  • ízlés szerint cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • ízlés szerint fahéj

A tetejére:

  • 1 db tojássárgája
  • apróra vágott dió
  • 0,5 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

  • A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sütőport, majd belemorzsoljuk a margarint. Hozzáadjuk a zsírt, a tejfölt, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a tojásokat is.  Alaposan összegyúrjuk, 2 egyenlő részre osztjuk.
  • Az almákat meghámozzuk, lereszeljük és hozzáadjuk a cukrot, vaníliáscukrot majd a fahéjat is. Megvárjuk, hogy levet eresszen, és jól kinyomkodjuk. Ezt követően a sütőtököt egy villa segítségével jól összetörjük vagy mixerben pürésítjük, majd az almához keverjük. Ekkor ízlés szerint még a fahéj, illetőleg a cukor mennyiségét pótolhatjuk.
  • A tészta egyik részét kinyújtuk, és egy zsiradékkal kikent, lisztezett tepsibe tesszük. Erre ráhalmozzuk az almás- tökös tölteléket. Ezt követően kinyújtjuk a másik tésztát is, amivel az egészet befedjük.
  • Villával megszurkáljuk, tojássárgájával megkenjük, majd rászórjuk az apróra vágott diót. Előmelegített sütőben, körülbelül 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Még forrón vaníliás cukorral hintjük meg.
Fanni Fanni

Gyors, egyszerű, dekoratív és nem mellesleg nagyon finom. Puha, másnap sem szárad ki, érdemes elkészíteni.

Kívül ropog, belül folyik az almás töltelék. Tökéletes kiegészítője lehet egy beszélgetős délutánnak.

Az eperszezon egyik leggyorsabb és legfinomabb édessége.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .