Az ősz legfinomabb ízei bújnak meg ebben a tortában, amelyek tökéletes kiegészítései egy borús, szürke hétköznapnak is.

Előkészület: 1 óra
Főzés/Sütés: 40 perc
Összesen: 1 óra 40 perc
Adag: 12 szelet

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg sült sütőtök pépesítve
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 20 dkg cukor
  • 30 dkg liszt (fehér+ teljeskiőrlésű vegyesen)
  • 3 db egész tojás + 2 tojás fehérje
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • ízlés szerint őrölt fahéj
  • 1 csipet
  • vaj- a tortaforma kikenéséhez

A szilvás krémhez:

  • 6 db érettebb szilva
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • a szilva érettségétől függően cukor
  • 1 csipet fahéj
  • 1 ek. vaníliás pudingpor

A mascarpone-s krémhez:

  • 500 ml mascarpone
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg sült sütőtök
  • 2 csomag habfixáló
  • ízlés szerint cukor
  • 200 ml Hulala tejszín
  • 0,5 csomag zselatin

A tetejére:

  • 4 db szilva
  • pár kocka sütőtök
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

  • A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, a már megsült sütőtököt pépesítjük, és a liszthez adjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a szódabikarbónát, a sütőport és ízlés szerint fahéjjal ízesítjük. Elkeverjük.
  • A 3 egész tojást kettéválasztjuk, a sárgáját a lisztes keverékhez adjuk, a fehérjét pedig a másik 2 fehérjével együtt (tehát 5 tojás fehérje) egy csipet só segítségével kemény habbá verjük. A habot laza mozdulatokkal a lisztes keverékhez adjuk, óvatosan elkeverjük és az előzőleg kivajazott tortaformába tesszük.
  • Előmelegített sütőben, 170°-on, körülbelül 30-35 perc alatt készre sütjük.
  • Közben elkészítjük a szilvás tölteléket. A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, apró darabokra vágjuk és egy lábasba tesszük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, az ízlés szerinti cukrot és egy csipet fahéjat. Öntünk hozzá egy kis vizet, és jól elfőzzük. Amikor már kellően szétfőtt, ügyelve arra, hogy legyen még leve, 1 evőkanál pudingporral besűrítjük, és hagyjuk kihűlni.
  • A megsült tésztánkat egy cérna/kés segítségével egyenletesen kettévágjuk, és a kihűlt szilvás krémmel megkenjük. Ezt követően a tortaforma lekapcsolt részét újra ráhelyezzük, hiszen szükség lesz majd rá, hogy megtartsa a sütőtökös krémet.
  • A sütőtökös krémhez a Hulala tejszínt kemény habbá verjük, (legjobb, ha hűtőhideg) a 2 csomag habfixet hozzáadjuk. A sütőtököt pürésítjük és a mascarpone-val jól elkeverjük. Hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot. A zselatint egy kevés vízben felfőzzük, majd óvatosan a mascarpone-hoz csurgatjuk. Majd a felvert habot és a krémet óvatosan összeforgatjuk, és a tészta tetejére kenjük.
  • A sütemény díszítéshez szilvát és sütőtököt vaníliás cukor segítségével sütőben karamelizálunk, majd a torta tetejére tesszük.

Fanni Fanni
megosztás

Anyukám specialitása a sajttorta. Ezek közül az egyik kedvencünk az epres változat.

Gyorsan, könnyen elkészíthető hagyományos sütemény.

Igazi retró finomság, ami mai napig megállja a helyét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .