Foszlós tésztájú, sós kalács, tökéletes kiegészítője egy finom reggelinek.

Előkészület: 20 perc
Főzés/Sütés: 45 perc
Pihentetés 1 óra
Összesen: 2 óra 5 perc
Adag: 16 db zsemle méretű kalács

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 4 ek. cukor
  • 2 tk.
  • 5 dl tej
  • 5 dkg margarin
  • 5 dkg zsír (a dagasztáshoz)

A tetejére:

  • 1 db tojás
  • durva só

Elkészítés:

  • Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, a közepébe egy mélyedést készítünk, ahová a már felfutott élesztőt helyezzük. Hozzáadjuk a cukrot, a margarint (szobahőmérsékletű), a sót. A tejet fokozatosan adagoljuk.
  • A tésztát jól kidagasztjuk, amihez körülbelül 5 dkg zsírt használunk fel. Miután a tészta dagasztásával készen vagyunk 1 órát meleg helyen, letakarva pihentetjük. Az egy óra elteltével a tésztát megszakítjuk, majd hagyjuk, hogy újra megkeljen. A kelést követően lisztezett deszkára tesszük és igény szerinti nagyságú, 4-es fonatú kalácsokat készítünk belőle. (Nálam 1 kg lisztből 16 db, zsemle méretű kalács lett).
  • A kész fonatokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, a tetejét megkenjük felvert tojással, majd sóval szórjuk meg. Előmelegített sütőben, 180°-on, körülbelül 45 perc alatt készre sütjük.

Fanni Fanni
megosztás

Könnyű, foszlós tészta, ropogós cukros-fahéjas réteg, manduladarabok.

A legfinomabb sajtos kifli, amit valaha ettünk. Omlós, puha, kívül mégis roppan és iszonyatosan sajtos.

Puha kakaós csiga, ami másnap is nagyon finom marad, nem szárad ki, így bátran készíthetünk nagyobb adagot is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .