Foszlós tésztájú, sós kalács, tökéletes kiegészítője egy finom reggelinek.

Előkészület: 20 perc
Főzés/Sütés: 45 perc
Pihentetés 1 óra
Összesen: 2 óra 5 perc
Adag: 16 db zsemle méretű kalács

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 4 ek. cukor
  • 2 tk.
  • 5 dl tej
  • 5 dkg margarin
  • 5 dkg zsír (a dagasztáshoz)

A tetejére:

  • 1 db tojás
  • durva só

Elkészítés:

  • Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, a közepébe egy mélyedést készítünk, ahová a már felfutott élesztőt helyezzük. Hozzáadjuk a cukrot, a margarint (szobahőmérsékletű), a sót. A tejet fokozatosan adagoljuk.
  • A tésztát jól kidagasztjuk, amihez körülbelül 5 dkg zsírt használunk fel. Miután a tészta dagasztásával készen vagyunk 1 órát meleg helyen, letakarva pihentetjük. Az egy óra elteltével a tésztát megszakítjuk, majd hagyjuk, hogy újra megkeljen. A kelést követően lisztezett deszkára tesszük és igény szerinti nagyságú, 4-es fonatú kalácsokat készítünk belőle. (Nálam 1 kg lisztből 16 db, zsemle méretű kalács lett).
  • A kész fonatokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, a tetejét megkenjük felvert tojással, majd sóval szórjuk meg. Előmelegített sütőben, 180°-on, körülbelül 45 perc alatt készre sütjük.

Fanni Fanni
megosztás

Aki ezt a kenyeret kipróbálja soha többet nem akar majd boltit enni. Kellően ropogós külső, lágy belső. Tökéletes.

A húsvéti asztal legszebb dísze. Belül puha, foszlós. Kívül szép fényes, vékony kéreggel.

Nagyon szeretjük a friss pékárut, de sajnos igazán finomhoz boltban ritkán jutni, így jött létre ez a gyorsan elkészíthető recept.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .