A sárga túró leginkább a Hajdúságban és Szabolcs- Szatmár- Bereg megyében közkedvelt, hagyományosan a görög katolikus valláshoz kapcsolódó húsvéti étel.

 

Előkészület: 20 perc
Főzés/Sütés: 20 perc
Pihentetés: 2 óra
Összesen: 2 óra 40 perc
Adag: 1 kg

Eszközök:

  • szűrű szövésű textil

Hozzávalók:

  • 1 liter 2,8-as tej
  • 10 db tojás
  • 5 dkg mazsola
  • 0,5 db citrom reszelt héja
  • ízlés szerint cukor
  • egy csipet só
  • 2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

  • A tojásokat egyenként felütjük egy tálba, majd laza mozdulattal elkeverjük őket, de csak annyira, hogy éppen elkezdjen kifolyni asárgája.
  • Az 1 liter tejhez hozzáadjuk a csipet sót, a cukrot, a citromhéjat és a vaníliás cukrot majd feltesszük melegedni.
  • A tojásokat hozzáöntjük a tejhez, és óvatosan kevergetve addig főzzük, amíg a savó ki nem csapódik. Fontos, hogy tényleg laza mozdulatokat alkalmazzunk, és darabos legyen az elkészült „túrónk”.
  • Ha ezzel megvagyunk, akkor egy nagyobb szűrőt kibélelünk egysűrű szövésű textillel, és hagyjuk pihenni nagyjából egy fél órát, hogy lecsepegjen, ami le tud.
  • Végül a textil széleit összefogva jól összecsavarjuk, egy madzaggal megkötjük, hideg helyre felakasztjuk és kicsepegtetjük belőle amaradék savót. Ez néhány órát vesz igénybe.
  • A textilből kibontva felszeleteljük.
Fanni Fanni
megosztás

Igazi retró finomság, ami mai napig megállja a helyét.

Régi családi recept, ami nálunk mindig tuti befutó. Nem csak ünnepekkor (de akkor mindig) készül, mert nagyon szeretjük.

Inkább egy gyümölcszseléhez hasonlít az állaga, de ízre nagyon finom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.