A sárga túró leginkább a Hajdúságban és Szabolcs- Szatmár- Bereg megyében közkedvelt, hagyományosan a görög katolikus valláshoz kapcsolódó húsvéti étel.

 

Előkészület: 20 perc
Főzés/Sütés: 20 perc
Pihentetés: 2 óra
Összesen: 2 óra 40 perc
Adag: 1 kg

Eszközök:

  • szűrű szövésű textil

Hozzávalók:

  • 1 liter 2,8-as tej
  • 10 db tojás
  • 5 dkg mazsola
  • 0,5 db citrom reszelt héja
  • ízlés szerint cukor
  • egy csipet só
  • 2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

  • A tojásokat egyenként felütjük egy tálba, majd laza mozdulattal elkeverjük őket, de csak annyira, hogy éppen elkezdjen kifolyni asárgája.
  • Az 1 liter tejhez hozzáadjuk a csipet sót, a cukrot, a citromhéjat és a vaníliás cukrot majd feltesszük melegedni.
  • A tojásokat hozzáöntjük a tejhez, és óvatosan kevergetve addig főzzük, amíg a savó ki nem csapódik. Fontos, hogy tényleg laza mozdulatokat alkalmazzunk, és darabos legyen az elkészült „túrónk”.
  • Ha ezzel megvagyunk, akkor egy nagyobb szűrőt kibélelünk egysűrű szövésű textillel, és hagyjuk pihenni nagyjából egy fél órát, hogy lecsepegjen, ami le tud.
  • Végül a textil széleit összefogva jól összecsavarjuk, egy madzaggal megkötjük, hideg helyre felakasztjuk és kicsepegtetjük belőle amaradék savót. Ez néhány órát vesz igénybe.
  • A textilből kibontva felszeleteljük.
Fanni Fanni
megosztás

Puha, mézes tészta. Finom vaníliás, tejes krém.

Igazi őszi csemege a sütőtök- ez köszön vissza ebben a didergető hideg elleni pitében.

Igazi friss, nem túl édes, kellemes sütemény. Aki a boltit szereti, annak érdemes elkészítenie, ez annál sokkal finomabb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .