A gombának számos felhasználási módja van, amelyek közül számunkra egyik legkedveltebb a gombakrémleves, ami nagyon jól passzol egy őszi ebédhez.
A gombákat alaposan megmossuk, és ízlés szerinti kockákra vágjuk. 2-3 szebb gombát félre teszünk, hogy a tetejére megpirítsuk őket.
Kevés zsiradékon megfuttatjuk az előzőleg már felvágott gombát, majd ha egy picit megpirult, akkor felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje őket, majd puhára főzzük.
A vizet sóval, borssal és ízlés szerint kakukkfűvel ízesítjük, ami tökéletesen passzol a gombához. Amikor a gombák kellően megpuhultak, akkor egy lyukas szedőkanál segítségével a gombákat egy edénybe szedjük, és adunk hozzá 1 merőkanál levet és, majd egy botmixer segítségével összemixeljük. Ezt követően a lé folyamatos adagolásával közepesen sűrűre hígítjuk. A kívánt állapot elérése után egy fazékba visszatesszük a gázra, felmelegítjük, és az 1 db tejszínnel összeforraljuk.
Szükség szerint esetleges módon a fűszereket pótolhatjuk.
Közben a félretett 3 gombát vékony szeletekre vágjuk, és kevés olajon mindkét oldalukat megpirítjuk. Ez kerül majd tálaláskor a leves tetejére, illetve szórunk rá friss petrezselymet is.
A birsalma nagyon kellemes ízt ad a levesnek, tökéletesen kiemeli az alma ízét, nagyon jól harmonizálnak.
Hagyományos, derecskei étel.
Krémleves a meleg, nyári napokra.