Családi hagyományok révén készül nálunk ez az igen kedvelt árpagyöngyös káposzta, amelynek receptje a családban régi idők óta generációkról generációkra száll.

Előkészület: 30 perc
Főzés/Sütés: 2 óra
Összesen: 2 óra 30 perc
Adag: 6

Hozzávalók:

A káposztához:

  • 2 kg savanyú káposzta
  • 2 db nagyobb fej vöröshagyma
  • 4 - 5 gerezd fokhagyma
  • 1 csomag árpagyöngy
  • 1,5 - 2 kg zsírosabb hús (tarja, oldala, csülök)
  • ízlés szerint őrölt fekete bors
  • ízlés szerint őrölt köménymag
  • ízlés szerint ételízesítő
  • 1 csipet cukor
  • 1 dl házi paradicsomlé

A rántáshoz:

  • 1-2 ek. zsiradék
  • 1 ek. liszt
  • pici őrölt piros paprika

Elkészítés:

  • A húsokat megmossuk, ízlés szerinti kockákra vágjuk. Egy magasabb falú edényt kikenünk vékonyan zsiradékkal, amire a káposzta felét rátesszük. Erre rápakoljuk a már előzőleg felaprított húsokat, majd befedjük a káposzta maradékával.
  • A hagymákat és a fokhagymát apró kockára vágjuk és a tetejére szórjuk. Felengedjük vízzel, a tetején a paradicsomlevet körbe ráöntjük. Rászórjuk az 1 csomag árpagyöngyöt is. Ezt követően a vizet szükséges mértékben pótoljuk, hogy a káposztát teljesen ellepje.
  • Ízlés szerint sóval, borssal, ételízesítővel fűszerezzük. Lassan, közepes lángon puhára főzzük, miközben mindig ügyelünk arra, hogy a víz ellepje. Mikor minden megfőtt, az esetleges nagyobb darab húsokat kivesszük és félre tesszük egy tálba.
  • A lisztből, zsiradékból, őrölt pirospaprikából világos rántást készítünk, amit a káposztára öntünk és ezzel jól összeforgatjuk. A félre tett húsokat óvatosan visszapakoljuk és forrón, kenyérrel fogyasztjuk.
  • Több napig is eláll, sőt talán sokkal finomabb másnap, mikor jól összeérnek az ízek.

Fanni Fanni

Egyszerű, gyorsan elkészíthető és finom. Vendégvárónak is kiváló.

Bacon, gomba, sajt, tejföl, fokhagyma….

Igazi szaftos, omlós marhahús, amely egy szelet forró, puha kenyérrel tunkolgatva a legtökéletesebb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .