Bizonyára senkinek sem kell külön bemutatni ezt a harmonikus, ámbár különleges ízvilággal rendelkező görög nemzeti ételt.

 

Előkészület: 1 óra
Főzés/Sütés: 20 perc
Összesen: 1 óra 20 perc
Adag: 4

Hozzávalók:

A raguhoz:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 - 3 ek. olíva olaj
  • 60 dkg darálthús (sertés/marha/bárány vegyesen)
  • 2 - 3 db paradicsom
  • 1 dl paradicsomlé
  • 1 dl vörösbor
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint őrölt fekete bors
  • egy csipet őrölt görög széna
  • egy csipet őrölt római kömény
  • egy kis csipet fahéj
  • kevés szerecsendió
  • ízlés szerint őrölt chili

A rétegezéshez:

  • 3 db padlizsán
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint őrölt fekete bors
  • olíva olaj

A besamelhez:

  • kb. 5 dkg vaj
  • kb. 5 dkg liszt
  • kb. 6 -7 dl tej
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint őrölt fekete bors
  • egy csipet szerecsendió

A tetejére

  • 20 dkg saganaki (görög sajt, nagyobb bevásárlóközpontokban kapható) - természetesen más sajt is megfelelő

Elkészítés:

A ragu elkészítése
  • A hagymákat megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk és az olajon megpároljuk.
  • Ha ahagymák kellően elkészültek, akkor hozzáadjuk a darálthúst és egy picit azt is megpirítjuk.
  • Ezt követően hozzáadjuk a fűszereket, illetőleg a 2-3 db előzőleg apró kockára vágott paradicsomot. Felöltjük a paradicsomlével, a borral és szükség esetén adunk hozzá egy pici vizet is.
  • Addig főzzük fedő alatt, míg meg nem puhul, majd a fedő levétele után sűrű, finom fűszeres raguvá főzzük.
Padlizsán előkészítése:
  • Közben a padlizsánokat alaposan megmossuk, vékony szeletekre vágjuk és egy sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket.
  • Vékonyan sózzuk, borsozzuk, majd egy pici olíva olajjal való meglocsolás után, nagyjából 15-20 perc alatt megsütjük.
Besamel elkészítése:
  • A besamelhez egy serpenyőben a vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet és ezt az egészet egy kicsit megpirítjuk.
  • A tej fokozatosadagolásával és folyamatos kevergetés mellett szép fényes mártást kapunk.
  • Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük.
Összeállítás:
  • Végül már csak össze kell pakolnunk az elkészült elemekből az ételt.
  • Egy hőálló tálat kivajazunk. Alulra padlizsánokat helyezünk, majd jöhet rá a darálthúsos ragu, erre pedig a besamel.
  • Addig ismételjük ezt,amíg a hozzávalók el nem fogynak. Ügyeljünk arra, hogy a tetejére bőven maradjon a besamelből.
  • A tetejére reszeljük a saganakit, vagy bármilyen más sajtot és előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.
Fanni Fanni

A besamel krémessé, a sajt és a bacon ropogóssá, a brokkoli pedig puhává teszi. Ellenállhatatlan.

Ropogós bacon réteg. Omlós, puha töltelék.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .