Sokunkban felmerülhet a kérdés, hogy miért éri meg vákuumozni. Ebben a cikkben próbáltam összeszedni a lényeget, hogy mennyi minden szól a vákuumozás mellett.

A napokban az a megtiszteltetés ért, hogy a Sous Vide Hungary, pontosabban Péter jóvoltálból került hozzám kettő szuper konyhai kisgép is. Az egyik egy I Vide WIFI Sous Vide rúd, a másik pedig egy MAGIC VAC FUTURA vákuumozó készülék volt.

Ez utóbbival kapcsolatos tapasztalataimról szeretnék most Nektek beszámolni.

Igazából már nagyon rég olvasgattam, nézelődtem a vákuumozással kapcsolatban, és régen kitűztem magam elé a célt, hogy mindenképp kell nekem egy vákuumozó. Máris írom, hogy miért is szerettem volna ennyire egy ilyen készüléket.

Azt gondolom, hogy sokatoknak ismerős lesz az a gondolat, és nem leszek vele egyedül, miszerint fagyasztás, akár csak simán hűtőben tárolás után az ételek valahogyan elveszítik eredeti formájukat, eredeti színűket, a korábbi ízvilágról nem is beszélve.

Nálunk vidéki családként jellemző, hogy szeretjük a háztáji dolgokat, legyen az házi tartású baromfi, vagy akár sertés és az ebből nyerhető feldolgozott esetleges füstöltárú, ilyesmi. Azonban be kell látni, hogy a végtelenségig ezeket hagyományos hűtőzéssel, fagyasztással nem tudjuk eltárolni.

Ha őszintén magamba nézek, és figyelembe veszem az itthoni szokásokat, akkor azt mondhatom, hogy 2-3 hónap fagyasztóban tárolás után nem szívesen esszük meg az ott tárolt húsokat. Kifehérednek, rossz ízűvé válnak, és abszolút nem gusztusosak, valahogy kanyarban sincsenek ahhoz a verzióhoz, ahogyan oda bekerültek 2-3 hónappal ezelőtt.

Nézzük meg először, hogy miért is érdemes a fagyasztásra szánt ételeinket bevákuumozni?

Bizonyára már ti is találkoztatok azzal a jelenséggel, hogy a mélyhűtőbe kerülés után a hús esetlegesen még vizet ereszt mielőtt teljesen megfagyna, ami azt eredményezi, hogy a főzés előtti kivételkor lehet, hogy akár egy jeges valami akad a kezünkbe, amiről sokszor csak a kiolvadás után tudjuk megmondani, hogy mi is valójában, feltéve, hogy nem matricáztuk fel. A vákuumozás lényege ebben az esetben abban áll, hogy ennek során a levegőt eltávolítjuk a zacskóból, megakadályozva ezzel a jegesedést, aminek köszönetően egyértelmű, hogy kiolvadni is könnyeben, gyorsabban tud majd.

Emelett számos érv szól a vákuumozás mellett:

  • több ideig lesz jóízűen fogyasztható az ételünk, tovább tartja meg a színét, ízvilágát
  • elkerüljük ezzel a sokszor igencsak kellemetlen hűtőízt és hűtszagot– sokaknak okoz kellemetlenséget, hogy adott esetben nincs lehetőségük külön fagyasztóban tárolni a zöldséget és a húst, és a kis vékony, egyszerű háztartási zacskó pedig nem óvja meg őket attól, hogy a hús adott esetben bevegye a zöldségek ízét
  • az illeszkedő zacskónak köszönhetően helytakarékos, nem fog eldeformálódni a belecsomagolt étel
  • ami számomra különös pluszpont az az, hogy nem tud belefagyni a húsba a zacskó, ami a korábbiakban kifejezetten idegesített

A vákuumozógép működése teljesen egyszerű, semmiféle plusz tudást nem igényel. Elegnedő csupán, maga a gép, és néhány vákuumozásra alkalmas tasak, vagy akár doboz. Ezt követően néhány mozzanattal, pillanatok alatt el is készül a vákuumcsomagolt ételünk.

Az eljárás lényege annyi, hogy a vakuumozandó dolgot ebbe a speciális zacskóba tesszük, amiből a gép kiszívja az összes levegőt, majd ezt a légmentes állapotot megtartva le is zárja a csomagot.

Alapvetőleg elmondható az is, hogy nem csak a mélyhűtésnél jelent ez nagy segítséget, hanem magánál a hűtőben való tárolásnál.

A gép megérkezése után gyakorlatilag szívem szerint mindent levákuumoztam volna, ami a kezembe akadt. Igazából, ahol számora eddig a leghasznosabb volt hűtő terén az a felvágott guriga sajt, illetve nagy rúd szalámi másik felének lezárása.

Különösen érdemes napjainkban beszerezni egy vákuumozó gépet, hiszen így, akár  nagyobb kiszerelésben, bátrabban vehetünk hűtendő dolgokat, melyek a gép segítségével több hét után is ugyan olyan frissek lesznek majd a hűtőben, mint előtte.

Bővebb információt a Sous Vide Hungary weboldalán vagy a Facebook oldalukon találhattok.

A bejegyzés termékkel támogatott tartalom, reklám.

 

Fanni Fanni

Hagyomány, gondosság, magas minőség és elhivatatottság.

Kíváló lekvárok, szörpök, amelyek gondossággal, odafigyeléssel, és magas minőség szem előtt tartásával készülnek.

Elegáns design, akár 1 literes űrtartalom, és tökéletes záródás – ez a MyBottle.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .