Gyors, egyszerű, mutatós sütemény, ami vendégvárásra is tökéletes lehet.

 

Előkészület: 30 perc
Főzés/Sütés: 40 perc
Pihentetés 30 perc
Összesen: 1 óra 40 perc
Adag: 30 szelet

Hozzávalók:

A tésztához

  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2,5 dkg margarin
  • pici
  • 2,5 dkg zsír
  • 3 db tojássárgája
  • 3 - 4 ek. cukor

A töltelékhez

  • 40 dkg magozott meggy
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 - 6 ek. cukor
  • 2 ek. keményítő
  • 4 - 5 ek. cukrozott, darált mák

A habhoz

  • 5 db tojásfehérje
  • 2 csomag habfixáló
  • 1 pici
  • ízlés szerint cukor

Elkészítés:

  • A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, az élesztőt pici cukorral, langyos tejben felfuttatjuk és a liszthez adjuk. Hozzáöntjük az olvasztott vajat és zsírt, beletesszük a cukrot, a sót, a vaníliás cukrot és a citrom reszelt héját.
  • Egy puha tapintású, nem túl kemény tésztát kapunk, amit 30percen keresztül, letakarva pihentetünk.
  • Közben elkészítjük a tölteléket. A meggyet (ha befőtt,akkor leve nélkül) egy lábasba tesszük, elkezdjük melegíteni. Beletesszük a cukrot, vaníliás cukrot és megvárjuk míg egy pici levet ereszt. A keményítőt fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett beletesszük, és jól összeforraljuk, addig,amíg „pudingszerű” állagot nem kapunk.
  •  A megkelt tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk. Ráhalmozzuk az előzőleg elkészített meggyet, megszórjuk a darált, cukrozott mákkal és előmelegített sütőben, körülbelül 170 fokon 30 percet sütjük.
  • Közben a tojások fehérjét egy pici sóval kemény habbá verjük. Fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, és addig keverjük, amíg „fel nem olvad” benne. A végén hozzáadjuk a 2 csomag habfixálót, és alaposan elkeverjük. A sütit 30 perc elteltével kivesszük, a habot egyenletesen eloszlatjuk rajta és aranybarnára sütjük.
  • Ha kihűlt, akkor vizes késsel szeleteljük.
Fanni Fanni

Gyors elkészülő vendégváró sütemény, amely sokáig fogyasztható (ha marad).

Puha, gyümölcsös, krémes édesség. Télen és nyáron egyaránt kiváló.

A sokak által mumusként kezelt népszerű étel általam sűrűn készített változata.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .