Gyors, egyszerű, mutatós sütemény, ami vendégvárásra is tökéletes lehet.
Recept megosztás
Oldal kedvelése
Előkészület: 30 percperc
Főzés/Sütés: 40 percperc
Pihentetés 30 percperc
Összesen: 1 óraóra40 percperc
Adag: 30szelet
Hozzávalók:
A tésztához
30dkgliszt
1csomagszárított élesztő
1,5dltej
1csomagvaníliás cukor
2,5dkgmargarin
picisó
2,5 dkg zsír
3dbtojássárgája
3 - 4ek.cukor
A töltelékhez
40dkgmagozott meggy
2csomagvaníliás cukor
5 - 6 ek.cukor
2ek.keményítő
4 - 5ek.cukrozott, darált mák
A habhoz
5dbtojásfehérje
2csomaghabfixáló
1picisó
ízlésszerintcukor
Elkészítés:
A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, az élesztőt pici cukorral, langyos tejben felfuttatjuk és a liszthez adjuk. Hozzáöntjük az olvasztott vajat és zsírt, beletesszük a cukrot, a sót, a vaníliás cukrot és a citrom reszelt héját.
Egy puha tapintású, nem túl kemény tésztát kapunk, amit 30percen keresztül, letakarva pihentetünk.
Közben elkészítjük a tölteléket. A meggyet (ha befőtt,akkor leve nélkül) egy lábasba tesszük, elkezdjük melegíteni. Beletesszük a cukrot, vaníliás cukrot és megvárjuk míg egy pici levet ereszt. A keményítőt fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett beletesszük, és jól összeforraljuk, addig,amíg „pudingszerű” állagot nem kapunk.
A megkelt tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk. Ráhalmozzuk az előzőleg elkészített meggyet, megszórjuk a darált, cukrozott mákkal és előmelegített sütőben, körülbelül 170 fokon 30 percet sütjük.
Közben a tojások fehérjét egy pici sóval kemény habbá verjük. Fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, és addig keverjük, amíg „fel nem olvad” benne. A végén hozzáadjuk a 2 csomag habfixálót, és alaposan elkeverjük. A sütit 30 perc elteltével kivesszük, a habot egyenletesen eloszlatjuk rajta és aranybarnára sütjük.
Ha kihűlt, akkor vizes késsel szeleteljük.
Fanni
megosztás
Rólam
“Tíz emberből kilenc szereti a csokoládét. A tizedik hazudik.” (John G. Tullius) Bővebben…