Igazi retró finomság, ami mai napig megállja a helyét.

 

Előkészület: 20 perc
Főzés/Sütés: 30 perc
Pihentetés 30 perc
Összesen: 1 óra 20 perc

Hozzávalók:

A tésztához

  • 25 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 csipet cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj
  • 0,5 dl tej
  • 3 db tojás sárgája

A töltéshez

  • meggy

A diós habhoz

  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg darált dió
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 db tojás fehérje

A tetejére

  • 1 db tojás

Elkészítés:

  • A lisztet egy mélyebb tálba szitájuk. Az élesztőt langyos,cukros tejben felfuttatjuk majd a liszthez öntjük.
  • Hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat, a vaníliás cukrot és a tojások sárgáját is.
  • Alaposan összegyúrjuk, míg egy közepesen lágy tésztát nem kapunk. Addig dagasztjuk, amíg el nem válik a tésztánk az edény falától.
  • A kész tésztánkat 30 percig letakarva pihentetjük. Ezt követően 2 részre osztjuk és egy lisztezett deszkán kb. fél ujjnyi vastagranyújtjuk.
  • A tészta mindkét szélét végig pakoljuk meggy szemekkel(én szórtam alá egy pici búzadarát, a meggyekre pedig egy pici vaníliáscukrot), majd 2-3 tekeréssel felhajtjuk, ügyelve arra, hogy középen hagyjuk helyet a diós habnak.
  • A diós habhoz a tojásfehérjét a cukorral jól kikeverjük, majd beletesszük a diót, és alaposan elvegyítjük.
  • Ezt töltjük bele a tészta középső szabadon hagyott részébe. A kész tésztánkat megkenjük a felvert tojással.
  • Így járunk el mindkét tésztadarabbal.
  • Előmelegített sütőben, kb. 180 fokon, nagyjából 25-30perc alatt készre sütjük.
  • Hagyjuk, hogy kicsit hűljön, utána szeleteljük.
Fanni Fanni
megosztás

A nyár utolsó igazán meleg napjaira tekintettel készült ez a finom, különleges ízvilágú őszibarack sorbet.

Sosem szerettem igazán a bolti lapból készült rétest. A húzott rétes pedig időigényesnek bizonyult. Mióta megismertem ezt a receptet, csak így készítem!

Sokáig kikísérleteztem a túrógombóc receptjével. Néha túl lágy lett, néha pedig az ellenkezője. Ez a mostani recept tökéltes mind állagra, mind pedig ízre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .