Igazi őszies/télies jellegű sütemény, amely nálunk nem hiányozhat az ünnepi asztalról.
Recept megosztás
Oldal kedvelése
Előkészület: 50 percperc
Főzés/Sütés: 30 percperc
Összesen: 1 óraóra20 percperc
Adag: 30szelet
Hozzávalók:
A tésztához:
60dkgliszt
1csomagsütőpor
4dbtojássárgája
15dkgsertészsír
1dltej
1csomagvaníliás cukor
7ek.porcukor
A töltelékhez:
2dltej
2csomagvaníliás cukor
3ek.rumaroma
20dkgvaj
10ek.porcukor
3ek.cukrozatlan kakaópor
6ek.sárgabarack lekvár
A tetejére:
4dbtojásfehérje
10ek.porcukor
Elkészítés:
Először a tésztát készítjük el. Ehhez a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sütőport, a tojások sárgáját, a cukrot, vaníliás cukrot,végül a sertészsírt és az 1 dl tejet is. Ezeket alaposan összegyúrjuk, majd 3 lapot készítünk, amit vékonyra nyújtvaa tepsi hátulján fogunk megsütni.
Az egyik lapot közvetlenül sütés után összemorzsoljuk, szükségünk lesz rá a töltelékhez. A töltelékhez a 2 dl tejhez hozzáadjuk a 2csomag vaníliás cukrot és a rumot, amit jól elkeverünk. Ezzel meglocsoljuk az összetört tésztát, és hozzákeverjük a 6 evőkanál baracklekvárt is.
Közben a vajat a porcukorral és a kakaó porral habosra keverjük. Ha ezzel megvagyunk, akkor ezt és a korábban elkészített összetört laposmasszát elegyítjük.
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot is. Ha a hab már megfelelő keménységű, akkor gőz fölött fejezzük be a hab elkészítését, szép fényesre „főzzük”.
Végül pedig összeállítjuk a süteményt. A két megmaradt lapközé egyenletesen betöltjük a masszát, majd a tetejére helyezzük a keményre felvert tojáshabot.
Másnapig pihentetjük, ekkorra fog kellően megpuhulni asütemény.
Fanni
megosztás
Rólam
“Tíz emberből kilenc szereti a csokoládét. A tizedik hazudik.” (John G. Tullius) Bővebben…