A húsvéti asztal legszebb dísze. Belül puha, foszlós. Kívül szép fényes, vékony kéreggel.

 

Előkészület: 30 perc
Főzés/Sütés: 40 perc
Pihentetés 1 óra
Összesen: 2 óra 10 perc
Adag: 2 db

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 5 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 1 tk.
  • 1 db tojás
  • 1 db tojás sárgája

A kenéshez:

  • 1 db tojás sárgája

Elkészítés:

  • A lisztet a dagasztógép keverőtáljába szitáljuk. Az élesztőt egy pici langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Ha felfutott, akkor a lisztbe egy mélyedést készítünk, és beletesszük az élesztőt. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, az olvasztott vajat és a tojásokat is. A tejet meglangyosítjuk, majd fokozatosan adagolva közepesen lágy tésztát dagasztunk.
  • Ha nincs lehetőségünk géppel dagasztani, akkor kézzel is jól működik, igyekezzünk minél több levegőt „beledagasztani” a tésztába.
  • Meleg helyen letakarva nagyjából 30 perc alatt duplájára kelesztjük.
  • Ha szépen megnövekedett, akkor lisztezett deszkára borítjuk és 4 egyenlő részre osztjuk. Minden részéből lecsípünk kb. 2 cm-es átmérőjű golyót, ami kelleni fog a formázáshoz. Ezt követően mind a 4 részt további 3-3-3-3 részre osztjuk, amit kisodrunk, és hármas fonással kis kalácsokat készítünk belőle.
  • Én a sütéshez 2 tortaformát használtam, az átmérőjük nagyából 15-18 cm. Kikentem vajjal, megliszteztem és belefektettem 2-2 db 3-as fonású kiskalácsot, a hézagokat pedig az előzőleg lecsípett golyókkal töltöttem ki.
  • Közben előmelegítettem a sütőt 170°-ra. A kész kalácsok tetejét megkentjük egy tojássárgájával és újabb 30 percet pihentetjük.
  • Körülbelül 30-40 perc alatt készre sülnek.
  • Tipp: ha a teteje nagyon pirulna, akkor takarjuk le alufóliával, és így nyugodtan tud tovább sülni, ha igényli a belseje.
Fanni Fanni
megosztás

A sütés főzés szeretete mellett, ami engem leginkább jellemez az az utazások iránti rajongás. Ennek ötvözete bújik most meg ebben az azerbajdzsáni péksütiben.

Anyukám kedvenc sós süteménye. Kívül ropog, belül puha, és nagyon sajtos.

A bolti zsemle közel sincs ilyen finom, mint ez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .