Amilyen különleges zöldség, olyan különleges elbánást igényel.
Az articsóka egy igen különleges, Észak-Afrikában őshonos növény, Európában termesztik. Felhasználása elég sokrétű. Készülhet belőle leves, krém, kiváló sütve, illetve akár meg is tölthetjük.
Íme néhány tipp, hogy a zöldségünket tökéletesen fel tudjuk használni:
- Fontos az elején leszögezni, hogy próbáljunk kesztyűben dolgozni védekezve ezzel a növényből kifolyó savakkal, valamint az általa okozott elszíneződésekkel szemben.
- Célszerű azzal kezdenünk, hogy eltávolítjuk a szárát. Friss articsóka esetén egy egyszerű mozdulattal kitörjük. Azonban, ha úgy került hozzánk, hogy nem teljesen friss, akkor egy kés segítségével áthidaljuk a problémát.
- Előfordulhat, hogy az articsóka külső levelei hegyesebbek, mint a belsők. Mindenesetre egy olló segítségével eltávolítjuk a külső levelek hegyét. A belső levelek érdekében pedig a fejrészt egy éles késsel levágjuk.
- A növény levágott részére citromkarikát helyezünk, spárgával rögzítjük.
- Egy edénybe vizet forralunk, adunk hozzá sót, belehelyezzük az articsókákat és körülbelül 40 percig főzzük.
- Főzés után torzsáját eltávolítjuk, a leveleiből pedig kedvünk szerinti ételt készítünk.