Nem túl egyszerű, de annál finomabb, csupa csokis sütemény. A barátom kedvence, így gyakran készül nálunk.

Előkészület: 30 perc
Főzés/Sütés: 1 óra
Összesen: 1 óra 30 perc
Adag: 1 tepsi (30x35-ös cm)

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 55 dkg liszt
  • 8 - 10 dkg margarin
  • 12 dkg porcukor
  • 2,5 dl tej
  • 1 csomag szalakáli

A krémhez:

  • 10 dl 3,6-os tej
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 5 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 30 dkg cukor
  • 6 - 7 púpos ek. liszt
  • 5 dkg margarin

A tetejére:

  • olvasztott étcsokoládé

Elkészítés:

  • A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk  a hideg margarint és azzal elmorzsoljuk. A szalakálit tejben elkeverjük és a cukorral együtt a lisztes keverékhez adjuk. Annyira gyúrjuk össze, hogy körülbelül közepes rugalmasságú, jól nyújtható tésztát kapjunk.
  • Az elkészült tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, amelyből 6 cipót formálunk. A lapokat egyesével kinyújtjuk és a tepsi hátulján egy sütőpapír segítségével 180°-on, 8-10 perc alatt készre sütjük.
  • Sütés előtt a tetejét villával megszurkáljuk, elősegítve ezzel azt, hogy a lap ne hólyagosodjon fel.
  • Miután a lapokat kisütöttük a krém készítése következik.
  • Egy keverőtálba kimérjük a lisztet, a cukrot, a kakaóport, a vaníliás cukrot, majd hozzáöntünk 2 dl tejet és jól- csomómentesre elkeverjük.
  • Az 1 liter tejből megmaradt 8 dl-t feltesszük a tűzhelyre egy edénybe forrni. Amikor a tej elkezd melegedni, tehát langyosodni, akkor hozzákeverjük az előzőleg már elkészített kakaós masszát és a krémet sűrűre főzzük.
  • Miután besűrűsödött, a tűzhelyről félrehúzva laza mozdulatokkal belekeverjük a még forró krémbe a margarint.
  • A krémet hagyjuk egy picit hűlni, de még meleg krémmel kenjük meg a lapokat.  Hagyjuk puhulni.
  • A tetejét porcukorral szórjuk meg, vagy pedig olvasztott csokival öntjük le.

Fanni Fanni
megosztás

Egy régi, elfeledett, ám annál finomabb sütemény, melynek receptje egy megsárgult papíron hevert a családi szakácskönyvben.

Gyors és könnyű desszert. Nem szívja magába az olajat, hidegen és melegen is egyaránt kiváló.

Sokáig kikísérleteztem a túrógombóc receptjével. Néha túl lágy lett, néha pedig az ellenkezője. Ez a mostani recept tökéltes mind állagra, mind pedig ízre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .