A tetején a grillázs nagyon jól harmonizál a sütemény krémességével.

Előkészület: 30 perc
Főzés/Sütés: 30 perc
Összesen: 1 óra
Adag: 10 szelet

Hozzávalók:

A lapokhoz:

  • 10 db tojás fehérje
  • 25 dkg porcukor
  • 1 csepp citromlé
  • 4 ek. liszt
  • 30 dkg darált dió
  • 7 g szalakáli
  • 1 csomag vaníilás cukor

A krémhez:

  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 5 dl tej
  • 15 dkg porcukor
  • 10 db tojás sárgája
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg darált dió
  • 10 dkg vaj
  • ízlés szerint vaníliás cukor

A tetejére:

  • 1 marék aprított dió
  • 15 dkg cukor

Elkészítés:

  • A  tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a porcukor és pár csepp citromé hozzáadásával kemény habbá verjük. Hozzászitáljuk a lisztet, a szalakálit, beletesszük a darált diót és laza mozdulatokkal jól összekeverjük.
  • A masszát 4 részre osztjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe 4 lapot sütünk. A sütéshez én egy nagyobb gáztepsit használtam. 2 adagban sütöttem ki a lapokat, majd mindkettőt megfeleztem.
  • 170°-on, előmelegített sütőben, körülbelül 10 perc alatt készre sülnek.
  • Közben elkészítjük a krémet. Vízgőzt készítünk elő, amely felett a tojássárgáját a 15 dkg porcukorral és a vaníliás cukorral jól kikeverjük. Addig keverjük míg ki nem fehéredik, majd kihűtjük.
  • A vaníliás pudingport ízlés szerinti cukor hozzáadásával megfőzzük a fél liter tejben, kihűtjük.
  • A sütemény tetejére grillázs került, amihez 15 dkg cukrot aprított dióval felolvasztunk. Olajozott alufóliára teszünk, és kihűtünk. Ha kihűlt, egy klopfoló segítségével apróra törjük.
  • Ha a pudingpor kihűlt belekeverjük a vajat, majd a gőz fölött elkészített tojássárgáját és darát diót.
  • A süteményt a következőképp állítjuk össze: a lapokat megkenjük a krémmel, ügyelve arra, hogy a tetejére is maradjon egy kevés. A rétegezést tehát krémmel fejezzük be. Erre azért van szükség, hogy megtapadjon rajta a grillázs. A tetejét tehát megszórjuk az apróra tört grillázzsal.
  • Másnap szeleteljük és fogyasztjuk.

Fanni Fanni

Egy régi, öreg, besárgult papíron találtam ezt a receptet. Először megdöbbenten olvastam, hogy valóban pálinka kell hozzá, aztán amikor kipróbáltam, egyből rájöttem, hogy miért.

Mutatós, gyors és nagyon finom.

Kívül ropog, belül folyik az almás töltelék. Tökéletes kiegészítője lehet egy beszélgetős délutánnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .