Instagram

Follow Me!

A húsvéti reggelik elmaradhatatlan kelléke.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • egy csipet só
  • 4-5 dkg cukor
  • 3 db közepes méretű tojás
  • 200 ml tejszín
  • 0,5-1 dl tej

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, 1 tojást és 1 tojás fehérjét, a tejszínt, a cukrot és az élesztőt.

A hozzávalókat jól összegyúrjuk és bedagasztjuk.

Meleg helyen, letakarva, körülbelül 30 percig pihentetjük.

Lisztezett deszkán  2 részre osztjuk 2/3 -1/3 arányban. A nagyobb részéből körülbelül 50 cm hosszú rudat sodrunk, amit félbehajtást követően jól megcsavarunk.

Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk és belehelyezzük.

A közepébe egy ” gödröt” , mélyedést készítünk, amit kikenünk a  tejjel elkevert 1 tojás sárgájával. A kisebb tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, kisodorjuk és hármas fonással megfonjuk, majd a mélyedésbe helyezzük.

Körülbelül 20-30 perc alatt duplájára kelesztjük, a tetejét egy egész tojással megkenjük.

Előmelegített sütőben, 170°-on, körülbelül 30 perc alatt pirosra sütjük.

Tipp: sültségét tűpróbával ellenőrizzük.

Otthon ízei Otthon ízei

Császárzsemle, egy finom reggeli, vagy egy uzsonna tökéletes kiegészítője.

Puha kakaós csiga, ami másnap is nagyon finom marad, nem szárad ki, így bátran készíthetünk nagyobb adagot is.

Tökipompos, kenyérlángos, kemencés lángos avagy a régi idők egyik legfinomabb éhségcsillapítója.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..