A húsvéti reggelik elmaradhatatlan kelléke.

Előkészület: 30 perc
Főzés/Sütés: 30 perc
Pihentetés 30 perc
Összesen: 1 óra 30 perc
Adag: 1 kalács

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1 csipet
  • 4 - 5 dkg cukor
  • 3 db közepes méretű tojás
  • 200 ml tejszín
  • 0,5 - 1 dl tej

Elkészítés:

  • Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, 1 tojást és 1 tojás fehérjét, a tejszínt, a cukrot és az élesztőt.
  • A hozzávalókat jól összegyúrjuk és bedagasztjuk.
  • Meleg helyen, letakarva, körülbelül 30 percig pihentetjük.
  • Lisztezett deszkán  2 részre osztjuk 2/3 -1/3 arányban. A nagyobb részéből körülbelül 50 cm hosszú rudat sodrunk, amit félbehajtást követően jól megcsavarunk.
  • Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk és belehelyezzük.
  • A közepébe egy ” gödröt” , mélyedést készítünk, amit kikenünk a  tejjel elkevert 1 tojás sárgájával. A kisebb tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, kisodorjuk és hármas fonással megfonjuk, majd a mélyedésbe helyezzük.
  • Körülbelül 20-30 perc alatt duplájára kelesztjük, a tetejét egy egész tojással megkenjük.
  • Előmelegített sütőben, 170°-on, körülbelül 30 perc alatt pirosra sütjük.
    Sültségét tűpróbával ellenőrizzük.

Fanni Fanni

A hétvégi reggeli tökéletes kiegészítője lehet ez a könnyű, foszlós zsemle.

A sütés főzés szeretete mellett, ami engem leginkább jellemez az az utazások iránti rajongás. Ennek ötvözete bújik most meg ebben az azerbajdzsáni péksütiben.

Ez előtt a recept előtt bolti lapokból készítettem a tortillát, de ezt kipróbálva eszembe sem jutna.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .