Császárzsemle, egy finom reggeli, vagy egy uzsonna tökéletes kiegészítője.

Előkészület: 20 perc
Főzés/Sütés: 30 perc
Pihentetés 2 óra
Összesen: 2 óra 50 perc
Adag: 6 db

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 1 db tojás fehérje
  • 1 kk.
  • 1 - 1,5 dl víz
  • 1 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 csipet cukor

Elkészítés:

  • Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a csipet sót, elkeverjük. A közepébe öntjük a felfutott élesztőt, hozzáadjuk a tojást, a tojás fehérjét. A víz folyamatos adagolásával könnyen kezelhető tésztát készítünk.
  • Egy keverőtálat kiolajozunk, a tésztát belehelyezzük, letakarva, langyos helyen, duplájára kelesztjük körülbelül 1,5 óra alatt.
  • Kelesztés után egy lisztezett deszkán átgyúrjuk, és 6 egyenlő részre osztjuk.
  • A részekből egyenként  gömböket formálunk.
  • A formázás után újabb 30 percig kelesztjük.
  • A mintázáshoz egy nagyobb méretű, műanyag pogácsaszaggatót/ fánkszaggatót középen kettétörtem, majd a pihentetés után a megmintáztam.
  • Sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben, 180°-on, 25 perc alatt megsütjük.

Fanni Fanni
megosztás

A húsvéti asztal legszebb dísze. Belül puha, foszlós. Kívül szép fényes, vékony kéreggel.

A bolti zsemle közel sincs ilyen finom, mint ez.

Az egyik legfinomabb perec, amit valaha ettem. Kellően lágy és puha a tészta, még másnap és harmadnap is finom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .