Igazi szaftos, omlós marhahús, amely egy szelet forró, puha kenyérrel tunkolgatva a legtökéletesebb.
- 80 dkg marha comb
- 10 dkg bacon
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 30 dkg gomba
- 2 ek. liszt
- pici sűrített paradicsom
- ízlés szerint só
- ízlés szerint őrölt fekete bors
- ízlés szerint kakukkfű
- ízlés szerint borsikafű
- ízlés szerint majoránna
- pici őrölt kömény
- pici cukor
- ízlés szerint friss/szárított petrezselyem
- 2 - 3 db babérlevél
- kb.5 dkg vaj
- 1 dl vörösbor
- 4-5 dl alaplé
A marhahúst megtisztítjuk, kockákra vágjuk. Egy hőálló edénnyel dolgozzunk, olyannal, amit be tudunk majd rakni a sütőbe is.
Az edényben a vajat felolvasztjuk, a bacont felvágjuk, és pirosra sütjük benne. Kiszedjük, félretesszük, a helyére pedig a kockára vágott hús jön, melynek minden oldalát igyekszünk kérgesre sütni. Ezt is kiszedjük a baconhöz, majd belekerül a hagyma, fokhagyma, amit üvegesre párolunk. Beletesszük a karikára vágott répát, fehérrépát, majd 10 perc elteltével a gombát is.
Ha a zöldségek egy picit megpuhultak, akkor kiszedjük egy tába őket, és visszakerül az edénybe a hús és a bacon. Ekkor 2 evőkanál liszttel megszórjuk a húst, közben fokozatosan keverjük. Felöntjük a borral,visszakerülnek a zöldségek, hozzáadjuk a paradicsompürét, beletesszük a fűszereket, majd végül az alaplé is hozzákerül.
Alaposan átmozgatjuk, egy picit hagyjuk, hogy összeforrjanak az ízek, majd lefedjük és előmelegített sütőben, 150-160°-on 4-5 óra alatt omlósra sütjük. Közben néha óvatosan átkeverjük.