Könnyed pogácsa recept, amely még másnap is friss, fogyasztható.
Recept megosztás
Oldal kedvelése
Előkészület: 20 percperc
Pihentetés: 1 óraóra
Összesen: 1 óraóra20 percperc
Adag: 1gáztepsihez
Hozzávalók:
A tésztához:
1kgrétesliszt
15 - 20dkgreszelt trappista sajt
4 - 5dbközepes méretű főttkrumpli
2dbtojás sárgája
5dkgélesztő
2dltejföl
1ek.kacsazsír
1ek.só
1csipetcukor
igény szerinttej (gyúrható legyen)
A nyújtáshoz:
1kockamargarin (25 dkg)
A kenéshez:
1dbtojás
Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitáljuk, az élesztőt pedig egy kis langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd a liszthez adjuk.
A megfőtt krumplikat krumplinyomó segítségével a tálba nyomjuk, hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját, a 2 dl tejfölt, az 1 evőkanál kacsazsírt, a sót és a reszelt sajtot. Jól elkeverjük, majd annyi tejet öntünk hozzá, hogy a tészta összeálljon, és jól gyúrható legyen.
A tésztát 20-30 percet letakarva, meleg helyen pihentetjük. A pihentetést követően lisztezett deszkára tesszük, kinyújtjuk, a margarint felolvasztjuk és 1/3 részével megkenjük a nyújtott tésztát. 2-3x egymásra hajtjuk, majd újból pihentetjük 20-30 percet. Ezt az eljárást addig ismételjük, amíg a margarin háromszori adagolásra el nem fogy.
Ezt követően 1-1,5 ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét bekockázzuk, és igény szerinti méretűre szaggatjuk egy lisztezett pogácsaszaggató segítségével.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, belehelyezzük a pogácsákat, a tetejüket megkenjük a felvert tojással. Előmelegített sütőben, 170°-on, 30-35 perc alatt készre sütjük.
Fanni
megosztás
Rólam
“Tíz emberből kilenc szereti a csokoládét. A tizedik hazudik.” (John G. Tullius) Bővebben…