Igazi vitamindús őszi csemege, egy nagyon régi magyar édesség, sok jótékony hatással.

Előkészület: 20 perc
Főzés/Sütés: 50 perc
Összesen: 1 óra 10 perc
Adag: 10 képen látható db

Hozzávalók:

  • 1 kg birsalma
  • 30 - 40 dkg kristálycukor
  • 0,5 - 1 db citrom leve
  • dió

Elkészítés:

  • Az almákat alaposan megmossuk, ügyelve arra, hogy a külső bevonatot eltávolítsuk róla. Az almákat 4 részre vágjuk, eltávolítjuk a magházat, de a héjukat nem pucoljuk le.
  • A már elkészített birsalmákat egy magasabb falú lábosba tesszük, és annyi vízzel felöntjük, amennyi éppen ellepi őket. Puhára főzzük. Ha elkészült leszűrjük, a héjukat eltávolítjuk, majd pürésítjük. A citrom levet közben kifacsarjuk, és a birspüréhez csurgatjuk. Hozzáadjuk a cukrot, majd besűrűsödésig főzzük. (Akkor megfelelő a sűrűsége, ha egy pici pürét egy tányérra cseppentünk, és rögtön megdermed.)
  • Ha elérte a megfelelő állagot, akkor hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön. Közben azokat az edényeket, amelybe tenni fogjuk kibéleljük frissentartó fóliával. Jelen esetben én muffinsütőt készítettem elő, az aljára 1-1 nagyobb szem diót tettem. Mikor a masszánk szobahőmérsékletűre hűl, akkor a formákba kanalazzuk.
  • Ha egy picit a teteje már megszáradt, akkor eltávolítjuk a fóliát, egy sütőpapírral letakart felületre helyezzük és hagyjuk szikkadni, miközben időnként megforgatjuk.
Fanni Fanni
megosztás

Csokis palacsinta, diós- pudingos töltelékkel.

Igazi friss, nem túl édes, kellemes sütemény. Aki a boltit szereti, annak érdemes elkészítenie, ez annál sokkal finomabb.

A fánk az egyike a legkényesebb kelttésztáknak, mind a kelesztés, mind pedig a tészta összeállítás tekintetében. Ez a recept tökéletes fánkhoz vezet minket, ha pontosan betartjuk a leírtakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .