Köretként, vagy akár önálló ételként is megállja a helyét.
A brokkolit előkészítjük. Megszabadítjuk a torzsájától, rózsáira bontjuk és megmossuk.
Egy fazékba felteszünk vizet forrni, adunk hozzá egy csipet sót. A forrásban lévő vízbe beletesszük az előkészített brokkolit és félpuhára főzzük.
Közben elkészítjük a besamel mártást. 5 dkg vajat felhevítünk, hozzáadunk 2 evőkanál lisztet, jól elkeverjük és világosra pirítjuk. Apródonként hozzáadjuk a 3 dl tejet és közepes sűrűségű mártás készítünk, amit sóval, borssal, szerecsendióval és egy csipet cukorral ízesítünk.
Ha megfőtt a brokkoli beszűrjük és egy előre elkészített, kivajazott, hőálló tálba tesszük. A tetejére vajat kockázunk. Leöntjük a besamel mártással, vastagon megszórjuk reszelt sajttal.
170°-on, légkeverésen vagy grillen megpirítjuk.
Amilyen különleges zöldség, olyan különleges elbánást igényel.
Mi mindig fokhagymásan készítjük a krumplipürét. Feldobja az ízét, és mennyei az illata.
Kiváló helyettesítője lehet a krumplipürének. Kellemes, lágy ízvilág, és nem utolsó sorban sokkal egészségesebb.