A legfinomabb pogácsa készült ebből a receptből, amit valaha ettem. Réteges, kellően ropogós, de mégis puha.

 

Előkészület: 30 perc
Főzés/Sütés: 25 perc
Pihentetés 1 óra
Összesen: 1 óra 55 perc
Adag: 1 tepsi

Hozzávalók:

A tésztához:

  • kb. 35- 40 dkg liszt
  • 1 db főtt burgonya
  • 1 db tojás
  • 2 - 3 ek. tejföl
  • 2 - 3 ek. olvasztott kacsa zsír
  • 3 dkg vaj
  • 1- 1,5 dl tej
  • 0,5 dl fehérbor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 csipet cukor
  • ízlés szerint

A rétegezéshez:

  • kb. 30 dkg darált tepertő
  • olvasztott kacsa zsír

A kenéshez:

  • 1 db tojás

Elkészítés:

  • A lisztet egy tálba szitáljuk. Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd, ha felfutott, akkor a liszthez adjuk.
  • Beletesszük az áttört főtt burgonyát, a tojást, hozzáadjuk a tejfölt, a fehérbort és a kacsa zsírt is. Ízlés szerint sózzuk. Könnyed, rugalmas tésztát dagasztunk. A vajat csak a dagasztás közben adjuk hozzá, olvasztott formában.
  • Meleg helyen, letakarva, duplájára kelesztjük.
  • Lisztezett deszkára borítjuk, ahol 4 egyenlő részre osztjuk. Egyesével vékonyra kinyújtjuk. Minden réteget (3) megszórunk arányosan a darált tepertővel és csepegtetünk rá az olvasztott kacsa zsírból is.
  • A tésztát ezt követően még hajtogatjuk. Először behatjuk az egyik szélét a (a téglalap rövidebb oldalát) mégpedig úgy, hogy képzeletben 3 részre osztjuk, és a középsőre hajtjuk az egyik szélét, aztán arra rá a másikat. Igy a 3 képzeletbeli rész egymást fogja fedni. Ekkor egy hosszúkás alakot kapunk, aminél szintén hasonlóan járunk el. Először a fenti részt hajtjuk be, a„középsőre”, majd lentről felhajtjuk, hogy fedje az előzőket.
  • A kapott tésztát a kívánt vastagságúra kinyújtjuk, egy éleskés segítségével bevagdossuk. Szaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét a felvert tojással megkenjük, lisztezett, zsírozott tepsibe helyezzük. Ott még legalább 30 percet pihentetjük.
  • Előmelegített sütőben, körülbelül 170°-on pirosra sütjük,nagyjából 25 perc alatt.
  • Frissen finom, ropogós, másnap is puha omlós.
Fanni Fanni

Indiai lepénykenyér, ami ropogósságának köszönhetően nem csak indiai ételekhez passzol.

Sokunk nagy kedvence az alap vajdasági sós recept. Egy picit tovább gondoltam, így született meg ez a különleges, nagyon finom és egyben dekoratív verzió.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .